background

      Вражаючі приклади добра й милосердя та важливу думку про те, що хороші вчинки можуть мати різні вираження, донесла до учнів 6-М, 5-М та 5-Ф класів СПШ І – ІІІ ступенів № 17 бібліотекар відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів на годині доброти «Доброта і милосердя єднають серця», проведеній 19, 24 і 25 листопада.

     Розкрити цю тему, не перетворюючи свою інформацію на пафосну проповідь і не завжди цікаві дітям повчання, не так уже й просто. Тим ціннішою «родзинкою» заходу стала його інтерактивність – читачам ні на мить не давали забути, що питання бути чи не бути добрим, чуйним, милосердним кожен із них має вирішити для себе сам. Учасникам дали можливість висловити власне бачення образу доброї людини й навести зразки хороших, на їхню думку, вчинків. Також діти мали дібрати синоніми й роз’яснення до слова «добрий» (найбільшою популярністю користувалися означення «ввічливий», «люб’язний», «уважний» та «вихований»). Крім того, кожен мав змогу перевірити власний градус доброти за допомогою спеціального психологічного тесту.

     Пізнавальною й цікавою для дітей стали розповідь бібліотекаря про традиції добрих справ у деяких країнах, короткий екскурс у біографію найвідомішої в цій царині людини в історії – Матері Терези та портрети зразкових особистостей новітнього часу (зокрема, волонтерів). Протягом заходу діти наповнили дві «торбинки» – одну з позитивними якостями людського характеру, яку кожен із нас має прихопити із собою в майбутнє, та другу – з поганими, яку варто залишити «за порогом».

     Насамкінець читачі разом із бібліотекарем запалили свічку любові й добра та подумки попросили пробачення в усіх, кого коли-небудь образили необережним словом чи егоїстичною дією.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG IMG_2692.JPG IMG_2701.JPG IMG_2711.JPG IMG_2720.JPG

     Та не можна забувати й про те, що чинити по-доброму й гідно можуть не лише люди. Нерідко взірцем доброти та самопожертви стають тварини. Часом вдячністю людей за таке ставлення до них є монументи, створені у пам’ять про тварин. Про це говорили вже на іншому заході – на відеогодині цікавих повідомлень «На п’єдесталі – тварини», проведеній відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів для учнів 5-А класу СПШ І – ІІІ ступенів № 3.

     Так, прикладом прив’язаності, любові до людей, покірності та лагідності є собаки. Тож не дивно, що місце на п’єдесталі знайшлося, скажімо, для сенбернара, який за час «служби» порятував 40 осіб на гірських перевалах. А ще – для відомого пса Балто, який встигнув привезти вакцину хворим дітям і не забув про господаря, за що нещодавно ще й став героєм мультфільма. Не відстають від собак й інші тварини, які мають пам’ятники за самовідданість і вміння стати бойовим товаришем (коні), за розсудливість і гідність (корови), за служіння в умовах жорстокого клімату (верблюди), за вміння знайти корисні для людей речовини (свині), за вправність у своїй «професії» (коти), за бажання рятувати й зцілювати (дельфіни) тощо.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG