background

Тарас Шевченко, Микола Негода, Василь Симоненко, Майя Фролова… Що, опріч великого письменницького таланту, об’єднує всіх цих людей? Те, що вони в різний час жили й писали свої видатні літературні твори на теренах Черкащини. Дещицю знань з глибокої мовленнєвої криниці краю почерпнули для себе учні 8-Б класу Першої міської гімназії, для яких у межах Тижня дитячого читання працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів провели літературну годину «Скарбниця творчості письменників Черкащини».

     Деякі імена були для дітей новими, деякі – давно відомим. Так, літератор і художник Черкас Ігор Забудський, ще тільки завойовує право бути впізнаваним. Зазнавши жорстоких життєвих прикрощів, митець не покинув пензля й, більше того, знайшов додатковий вихід потужній внутрішній енергії в інтимній, філософській, пейзажній ліриці. Крім того, він подарував прихильникам прекрасні зображення черкаських лісів.

     Не менш талановита авторка – Марина Павленко. Письменниця має на своєму рахунку чимало захопливих книжок для дітей, молоді й дорослих, у різні роки була відзначена на престижних літературних  конкурсах – «Гранослов», «Привітання життя», видавництва «Смолоскип», «Коронація слова» тощо. Для дітей і про них чимало написано й іншою письменницею – Майєю Фроловою. Вона відома не лише численними неповторними творами, а й тим, що величезний відрізок свого життя присвятила безпосередньо роботі з обдарованими дітлахами в літературно-творчому гуртку «Пегасик».

     На літературній годині було ще багато цікавого й про цих авторів, і про інших. Учасники заходу мали змогу не лише почути маловідомі факти з біографії та творчості видатних письменників-краян, а й прослухати в запису авторське декламування віршів В. Симоненком, переглянути світлини поетів і прозаїків області, дізнатися багато нового про літературний процес Черкащини загалом і в минулому, і сьогодні.

    

2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG

     Та попри багатство краю на непересічні літературні таланти, найбільш знаним і, безперечно, найвидатнішим нашим письменником залишається Тарас Шевченко. Про його життя, кохання та поетичні експерименти учням 9-А класу ЗОШ І-ІІІ ступенів № 12 ще раз нагадала бібліотекар відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів 25 березня на літературній годині «У пам’яті століть життя Пророка вічне».

 

6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG