background

Анотований список літератури для вчителів біології

(5-9 кл.)

Підготувала: Ієвлєва Н.Г.

Книги:

Барна М. М. Біологія для допитливих. Ч. 1 : Дроб’янки. Рослини. Гриби : навч. посіб. / М. М. Барна,

Л. С. Похила, Г. Ф. Яцук. – Т. : Навчальна книга – Богдан, 2005. – 88 с. : ілюстр.

Посібник містить цікаві розповіді про окремих представників царств Дроб’янки, Рослини, Гриби. До кожного розділу підібрані завдання та запитання для конкурсів, олімпіад з відповідями до них. Окремий розділ «Чому їх так називають?» містить відомості про походження окремих найцікавіших назв рослин.

Посібник може бути корисним учням загальноосвітніх шкіл, які цікавляться біологією, студентам природничих факультетів. Він стане у пригоді і вчителям біології, методистам методичних кабінетів та лабораторій.

Біологія людини : корот. виклад шк. курсу : 9 кл. / упоряд.: Н. П. Слабіцька, В. П. Стахурська. – Т. : Навчальна книга – Богдан, 2002. – 174 с. : ілюстр.

У посібнику чітко, детально й доступно викладено розділи «Індивідуальний розвиток людини», «Сенсорні системи, або аналізатори», «Поведінка людини. Основи вищої нервової діяльності», «Вид Людина розумна – Homosapiens» та «Екологія людини». Книга містить багато ілюстративного матеріалу (малюнки, таблиці, опорні схеми), а також вправи, ситуативні завдання, тести і словник основних біологічних понять. Матеріал розрахований на учнів 9 класу та вчителів біології.

Кімнатні рослини у навчально-виховному процесі з біології : навч. посіб. / М. М. Барна, Л. С. Барна,

О. О. Семенів, Г. Ф. Яцук. – Т. : Навчальна книга – Богдан, 2006. – 160 с. : ілюстр.

У навчально-методичному посібнику наведені біологічні особливості понад 100 видів кімнатних рослин, описані можливості їх використання у навчально-виховному процесі з біології, зокрема на уроках та в позакласній роботі. Запропоновано варіанти уроків біології, під час яких кімнатні рослини використовуються в якості засобів наочності та об’єктів для проведення лабораторних робіт.

Окрім того, у посібнику дається методика проведення дослідницької роботи учнів та варіанти позакласних заходів з використанням кімнатних рослин.

Теремов А. В. Занимательная зоология : кн. для учащихся, учителей и родителей / А. В. Теремов,

В. С. Рохлов. – М. : АСТ-ПРЕСС, 2002. – 527 с. : ил. – (Занимательные уроки).

Книга містить безліч цікавих фактів про тварин та науку, що їх вивчає. Кожен її розділ являє собою самостійний блок із вступною статтею, короткою історичною довідкою про основні відкриття з певної теми, найцікавіші відомості про певну тварину (її розміри, різновиди, поведінку, використання людиною й багато іншого), які були взяті авторами із «Книги рекордів Гіннеса».

До кожного розділу книги підібрані найрізноманітніші цікаві завдання – питання до олімпіад, вікторини, головоломки, ребуси, кросворди, криптограми, зоологічні жарти, низка пізнавальних завдань. Це видання допоможе вчителям знайти матеріал з будь-якої теми як для уроку, так і для семінарів або факультативних занять.

Шаламов Р. В. Біологія : комплекс. довід. / Р. В. Шаламов, Ю. В. Дмитрієв, В. І. Підгорний. – Х. : Веста : Видавництво «Ранок», 2008. – 623 с. : ілюстр.

Видання містить довідкові матеріали з усіх розділів шкільного курсу біології, що вивчаються у 5-11 класах – біології та біохімії клітини, ботаніки, зоології, біології людини, вчення про біосферу, еволюцію. Інформація супроводжується великою кількістю схем та ілюстрацій.

 

Статті з періодичних видань:

Бурець О. Біоритми та навчання : година спілкування / О. Бурець // Шкільний світ. – 2012. – № 10. – С. 8-11.

Автор пропонує цікаву розробку години спілкування з учнями 9 класів, яка допоможе вчителям познайомити дітей з біологічними ритмами життя людини, пояснити взаємозв’язок функцій людського організму з порами року, добову періодичність фізіологічних процесів в організмі. Під час такого заходу діти навчаться складати свій режим дня, цінувати й раціонально використовувати час, планувати повсякденні справи.

Бурлакова С. Така звичайна – незвичайна вода : ігрова програма «У гостях у природи» : [5-6 кл.] / С. Бурлакова // Краєзнавство. Географія. Туризм (Шкільний світ). – 2014. – № 5. – С. 47-48.

Розробка ігрової програми містить творчі завдання, загадки, конкурси, що допоможе вчителю збагатити знання дітей з біології, зробити навчання цікавішим.

Вчитель біології в позаурочний час : [добірка цікавих матеріалів та сценаріїв з біології] // Позакласний час. – 2012. – № 23-24. – С. 65-78.

Для позакласної роботи з дітьми пропонується добірка матеріалів природничої тематики, до якої увійшли сценарій екологічного брейн-рингу, казки, загадки, вікторини, цікавинки, народні прикмети тощо. Їх можна використати під час вивчення нового матеріалу на уроках біології у 5-6 класах або в ході розминки чи мотивації навчальної діяльності.

Грабчак К. В. Працювати разом – це успіх : розроб. уроку з біології : 8 кл. / К. В. Грабчак // Педагогічний вісник. – 2012. – № 2. – С. 46-49.

Увазі вчителів пропонується розробка уроку з біології на тему «Роль земноводних в екосистемах, їхнє значення для людини. Охорона земноводних». Автор вдається до таких методів та прийомів на уроці, як робота в групах, робота з підручником та додатковою літературою, створення схем, використання грамзапису, обговорення проблемних питань, рольові ігри.

Давидова Г. Клімат нашої планети : бесіди з учнями : [7 кл.] / Г. Давидова // Позакласний час. – 2012. – № 7-8. – С. 115-128.

Стаття допоможе вчителям у підготовці бесід, присвячених клімату нашої планети. Тут розповідається про те, яким клімат був раніше, про парниковий ефект, про вплив людини на клімат, про альтернативні види енергії тощо. Розробки містять цікаві факти, загадки, творчі завдання, досліди.

Даниленко Л. І. Використання інноваційних технологій навчання у методиці викладання біології / Л. І. Даниленко // Педагогічний вісник. – 2012. – № 3. – С. 36-39.

Автор статті розповідає про основні шляхи вдосконалення сучасної біологічної освіти та надає методичні рекомендації для вчителів біології у покращенні їхньої професійної діяльності. Звертається увага на використання мультимедійних технологій на уроках, створення тематичних презентацій, способи моделювання різних середовищ навчання, які мають активізувати інтелектуальні здібності учнів в процесі навчання.

Ємеліна Н. Екзотичні культури материків Південної півкулі : урок-ярмарок : 7 кл. / Н. Ємеліна, В. Ємелін // Краєзнавство. Географія. Туризм (Шкільний світ). – 2012. – № 45. – С. 19-20.

Розробка уроку-ярмарку присвячена вивченню екзотичних фруктів Південної півкулі, таких як авокадо, манго, ананаси, фейхоа, ківі й інші. Матеріал містить цікаву вікторину, кросворд, творчі завдання.

Корисні канікули : [для вчителів природн.-мат. дисциплін] : [5-7 кл.] // Позакласний час. – 2013. – № 9-10. – С. 55-74.

Вчителям пропонується добірка матеріалів – цікавинок, історичних фактів, питань, задач, кросвордів, загадок, ребусів, усмішок, які можна використати як у позакласній роботі, так і на уроках.

Кузнецова Т.Исследование Вселенной человеком. Планеты Солнечной системы : урок природоведения в 5 кл. / Т. Кузнецова // Краєзнавство. Географія. Туризм (Шкільний світ). – 2013. – № 23. – С. 38-41.

Автор пропонує розробку уроку у вигляді уявної подорожі, мета якої – познайомити учнів 5 класів з історією вивчення Всесвіту і виникнення життя на Землі та сформувати у них знання про планети і Сонце. Матеріал викладено російською мовою, він містить цікаві факти, творчі завдання та загадки.

Лабіш В. Еврика : гра для учнів 5-9 кл. / В. Лабіш, Л. Заболотна // Шкільний світ. – 2012. – № 35. – С. 16-17.

Розробка цікавої гри з біології для учнів 5-9 класів містить безліч цікавих фактів з життя рослинного і тваринного світу.

Ланько О. М. Чоловік і жінка: загадка природи / О. М. Ланько, О. О. Гавриленко // Позакласний час. – 2013. – № 3-4. – С. 19-22.

Розробка виховного заходу для учнів 9-11 класів присвячена історії появи людини на Землі, відмінностям між чоловіком і жінкою. Матеріал містить цікаві наукові факти про людей різної статі, дослідження вчених, соціологічні опитування, ігри.

Пащенко О. Модуль «Я і природа» : формув. еколог. світогляду підлітків / О. Пащенко // Шкільний світ. – 2012. – № 13. – С. 1-30.

Добірка матеріалів про природу та її збереження містить тематичні бесіди із загальних екологічних питань («Основні закони природи», «Право на екологічно чистий світ»), цикл екологічних ігор «Граємо разом з природою», цикл тренінгів «Моє місце на Землі». Вчителям також надаються методичні поради з розробки і впровадження екологічних проектів.

Програма «Природознавство» для загальноосвітніх навчальних закладів: затверджено Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, 6 черв. 2012 р. : [5 кл.] / Т. Г. Гільберг [та ін.] // Краєзнавство. Географія. Туризм (Шкільний світ). – 2013. – № 16. – С. 13-17.

Предмет «Природознавство» у 5 кл. продовжує курс природознавства початкової школи. Програма містить пояснювальну записку із загальною характеристикою навчального предмету, опис його мети та завдань, визначає особливості організації вивчення навчального матеріалу. Представлено список тем, практичних занять, проектів з природознавства для 5 класу, кількість годин на їх вивчення, а також перелік умінь та навичок, які мають засвоїти учні.

Скибицька Т. Значення води для планети Земля : урок-тривіум : [5 кл.] / Т. Скибицька, Т. Сівченко // Краєзнавство. Географія. Туризм (Шкільний світ). – 2013. – № 7. – С. 14-17.

Розробка уроку має за мету узагальнити знання учнів про воду, її фізичні властивості та значення у житті рослин, тварин і людини.

Тваринний світ у цифрах від 1 до 10 / підгот. К. М. Підгурська // Позакласний час. – 2011. – № 9. – С. 43-45.

Стаття містить цікаві факти про тварин, які вчителі зможуть використати на уроках та у позакласній роботі з учнями 5-6 класів.

[Творчі доробки вчителів біології] // Все для вчителя. – 2011. – № 10-11. – С. 12-70.

Збірка матеріалів включає в себе розробки уроків біології для учнів 7-11 класів з найрізноманітніших тем: «Значення грибів у природі та житті людини», «Рослинний світ – складова частина природи», «Випаровування води рослинами», «Секрети водних глибин», «Сучасні уявлення про ген», «Органи дихання», «Білки, їх будова і функції», «Віруси, пріони» й інші. Автори матеріалів використовують ігри, конкурси, творчі завдання, тести, кросворди.

[Творчі доробки вчителів біології] // Все для вчителя. – 2012. – № 7-8. – С. 7-93.

Матеріали містять розробки уроків для учнів 6-9 класів за такими темами: «Вивчаємо біосферу», «Вплив діяльності людини на стан біосфери», «Вищі спорові рослини», «Екосистема. Екосистеми на місцевості, харчові ланцюги», «Кровообіг», «Органи кровообігу: серце та судини. Будова серця» та інші.

[Цікаве для вчителя-предметника] : [добірка матеріалів] // Шкільна бібліотека. – 2012. – № 19-20. – С. 98-102.

Добірка матеріалів містить цікаві факти для вчителів-біологів, які можна використати при підготовці до уроків у 7-9 класах. Тут представлено інформацію про незвичайні властивості комах, матеріали досліджень та найсучасніших наукових відкриттів щодо процесу старіння людини, можливостей людського мозку, появи нових технологій, що дозволяють керувати блискавкою й інші.

Чарльз Дарвін: галерея видатних особистостей // Шкільна бібліотека. – 2013. – № 23-24. – С. 120-127.

Стаття розповідає про життя та наукову діяльність видатного англійського натураліста, мандрівника, автора теорії еволюції Чарльза Дарвіна. Тут також публікується уривок із його наукової праці «Походження видів». Матеріал стане у пригоді вчителям біології при підготовці до уроку по даній темі, а також допоможе зорієнтуватися, як краще донести до учнів деякі факти з історії розвитку життя на Землі.