background

      Рябцева Н. Петрикові вихованчики : казк. оповід. / Н. Рябцева ; худож. Д. Дзюбак. – Київ : Ярославів Вал, 2014. – 87 с. : іл.

 

      Книга являє собою збірку чудових казкових оповідань, кожне з яких виховує найкращі якості людської душі: вчить добру, милосердю, працелюбності, вдячності, поваги до старших – усім тим вічним цінностям, яким зазвичай вчать дітей їхні батьки, дідусі і бабусі, щоб у майбутньому вони виросли самодостатніми і прекрасними людьми. Звідси і назва – «Петрикові вихованчики». Книжка написана в найкращих традиціях українського народу.

      Для дошкільного та молодшого шкільного віку.

      Злотополець В. Життя та дивовижні пригоди козака Миколи на безлюдному острові : пригод. повість / В. Злотополець, І. Федів ;  за ред. М. Славинського ; післямова М. Слабошпицького ; худож. В. Харченко. – 2-е вид. – Київ : Ярославів Вал, 2014. – 223 с. : іл.

 

      Це незвичайна книга і незвичайна історія її створення. Перш за все, тому, що вона з першого до останнього слова – українська і головний герой її – українець, козак. А прийшла вона до читача майже через 90 років після написання. У буремному 1918-у, коли все свідоме українство прагнуло відстояти щойно проголошену IV Універсалом Центральної Ради українську державу, двоє молодих людей саме мали перекласти на українську “Нового Робінзона” Й. Кампе. Але події твору німецького автора видаються їм надто блідими на тлі національно-патріотичних змагань в Україні, і уява юних патріотів витворює свого, українського Робінзона – запорозького козака як символу національного духу, чистої і щирої української душі та лицарської шляхетності, з яким стаються ті ж пригоди: від втечі з турецької неволі – до корабельної катастрофи і безлюдного острова з дикунами-людоїдами...

      Для старшого шкільного віку.

      Клименко О. Прихована фортеця : роман / О. Клименко ; [передм. В. Лиса]. – Київ : Ярославів Вал, 2014. – 414 с. : іл.

 

      Роман «Прихована фортеця» Олександра Клименка – це сміливе жанрове та стильове оновлення літературних традицій. Трагічне й просвітлене людське життя у новому творі письменника розгортається на тлі сучасної української доби. Автор не звужує оповіді до проблем, з якими стикаємося у сьогоденні, натомість, вибудовуючи долі своїх героїв у майже метафізичному просторі ставить ті філософські запитання, на які мисляча людина одвіку шукає відповідей.
Герої роману Івасик і Христя – сліпі. Й водночас, видющі – серцем, яким відчувають незмірно гостріше, аніж зрячі, та своїм прагненням справедливості, гармонії.

      Слабошпицький М. 25 українських поетів на вигнанні / М. Слабошпицький ; голов. ред. П. О. Щириця ; худож. оформ. О. І. Івахненка. – 2-е вид. – Київ : Ярославів Вал, 2012. – 719 с. : іл.

 

      Автор вибрав 25 імен з-поміж усіх поетів української діаспори, які видаються йому найхарактернішими її представниками. Це, фактично, три літерат­урних покоління: від Юрія Клена — до Леоніда Лимана...

      Видання розраховане на вчителів, студентів та всіх шанувальників українського слова.

      Баранов В. Смерть по-білому ; Заплава : романи / В. Баранов ; післямова М. Слабошпицького ; іл. О. Овсяннікова. – Київ : Ярославів Вал, 2013. – 355 с. : іл.

 

      У кожному романі Віктора Баранова владарює містична таїна, карколомна інтрига, тому ці твори, з усіма на те підставами, можна назвати детективними. Однак – і філософськими теж,  оскільки маємо дивовижно глибоке й оригінальне осмислення людини в її екзистенційних проблемах.

      «Смерть по-білому» – це філософська притча, в якій автор у екстравагантно-карнавальній формі ставить складні етико-філософські проблеми людського існування. Виявляється, сподіяне чи сказане десятки років тому може геть несподівано відлунитися чи наздогнати тебе сьогодні, коли ти навіть не можеш про те більш-менш докладно пригадати.

      «Заплава» – це літературна рефлексія автора на події Помаранчевої революції, його реакція на те середовище, яке взяло на себе відповідальність за майданні й помайданні, а також далеко позамайданні події.

Для широкого кола читачів.