background

      Микита, Колько й Ганя, які так наполегливо шукали скарби восени 2017 року й заражали своїм ентузіазмом реальних черкаських школярів, нарешті стали відомі не лише читачам Інтернет-ресурсів, а й поціновувачам друкованого слова! Історію, яка вийшла з-під пера письменниці Олени Желєзняк і лягла в основу інноваційного бібліотечного проекту – медіачеленджу «Скарби козацького міста», видали окремою книжкою. Можливою ця подія стала завдяки міській програмі виділення грантів у галузі культури м. Черкаси на 2018 – 2022 роки. Яскраве видання просто з друкарні вирушило на пошук вдячних книгоманів: його презентація відбулася в межах святкування Дня міста Черкаси 15 вересня на Хрещатику. «Таємниці козацького міста» представили потенційним читачам автор Олена Желєзняк та ілюстратор Ольга Курська. Єдиною можливістю отримати книжку у свою власність для дітлахів та їхніх батьків стала вікторина, яку на презентації організувала Черкаська обласна бібліотека для дітей.

     Нагадаємо, що ідею влаштувати в Черкасах пошук реальних скарбів за підказками з добре написаного літературного твору підказав бібліотеці давній друг і спонсор закладу Богдан Мацапей. Член Національної спілки письменників України, керівник літературно-творчого гуртка «Пегасик», що працює в нашій читальні, Олена Желєзняк блискуче втілила задум у життя, не лише розробивши карколомний сюжет і виписавши реалістичних персонажів, а й вигадавши чимало захопливих завдань для виконання гравцями. Інтрига, полювання за коштовностями й мандри черкаськими вулицями згуртували навколо медіачеленджу близько 200 дітей. Подробиці події можна знайти на нашому сайті тут і тут, на сторінці події в мережі Facebook, а також за посиланнями в рубриці «Ми у ЗМІ» (розділ сайту «Про нас»).

     Попри те, що основну частину видання складають саме глави, опубліковані під час медіачеленджу, навіть його учасники будуть приємно здивовані. Олена Желєзняк доповнила й розширила історію, дещо змінила завдання наприкінці кожного розділу й дописала фінал. Крім того, всі ілюстрації в «Таємницях козацького міста» нові – їх художниця Ольга Курська підготувала спеціально для видання. Для тих же читачів, які ознайомляться з історією козацьких скарбів уперше, книга може стати справжнім відкриттям. Завдяки пригодам героїв діти подивляться на рідні Черкаси іншими очима, дізнаються чимало цікавого про його минувшину, пам’ятки й «родзинки» (до речі, всю документальну інформацію в книжці перевіряли фахівці з краєзнавства, історії та архітектури). Та й у будь-якому разі таке видання є для нашого міста унікальним, адже традиції переносити пригоди літературних персонажів на сучасні черкаські вулиці, в красному письменстві поки що немає. Сподіваємося, «Таємниці…» її започаткують.

     Тішить те, що наразі книжка потрапила в надійні руки: аби вибороти її у власне володіння, цілим родинам довелося продемонструвати знання історії міських будівель, видатних особистостей, побуту, переказів, сучасних подій Черкас. Виграти видання можна було, давши 10 правильних відповідей із 12. Розумникам, які чесно вибороли цей подарунок, випала нагода відразу взяти автограф в автора й ілюстратора, сфотографуватися з ними на згадку й запитати про особливості творчого процесу. Більше про представлення видання можна прочитати на сторінці події у мережі Facebook. Тим же, хто з якоїсь причини не потрапив на презентацію або не зміг пройти вікторину, залишається трошки зачекати – незабаром «Таємниці козацького міста» будуть поширені бібліотеками й школами Черкас.

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg 010.jpg 011.jpg