background

       Цінний приз, який 6 тижнів шукали учасники медіачеленджу «Скарби козацького міста», нарешті знайдений! Заповітну скриню відкопала команда шестикласниць із загальноосвітньої школи № 12 «ЛН» на території колишнього Чорного Яру. В описаному в останній главі історії сховку дівчата натрапили на козацьку грамоту й таємничий жолудь із дуба на острові Хортиця. Документ потрібно було обміняти в Черкаській обласній бібліотеці для дітей на справжній скарб – 4 тисячі гривень. А жолудь зі старого дерева – посадити як «викуп» за цінності. Тому що, за легендою медіачеленджу, «хто козацькую славу приумножає, того прокляття скарбу не настигне».

     Можемо зробити втішний висновок, що цей новий спосіб дозвілля припав до смаку черкаським школярам і здобув у місті широкий розголос. Участь у змаганні взяли близько 200 дітей і підлітків, зареєстрованих як 58 команд та індивідуальних гравців. Не всі впоралися із викликами нашого квесту. Не дивно, адже гра вимагала постійної уваги й часу. Нагадаємо, що після кожної глави медіачеленджу на конкурсантів чекали від 3 до 6 завдань на логіку, ерудицію, швидкість та кмітливість. А ще гравці мали демонструвати свої творчі здібності й бодай раз на тиждень виходити «в місто» у пошуках чергових значущих місць Черкас. Та найважливішим наскрізним завданням було розшифрувати таємне послання (по одній частині щотижня). Для цього діти змушені були перекласти сучасною мовою рядок глаголиці; розв’язати кілька цифрових кодів; прочитати фразу, написану «невидимим чорнилом» (молоком) – для цього папірець довелося нагріти; з’єднати крапки малюнку з написом графіті. Наприкінці змагання найретельніші шифрувальники мали об’єднати частини у вірш-замовляння, що його, за легендою, потрібно було прочитати над місцем зі скарбом – аби він не «сховався» глибше під землю й не карав нових власників за незаконне вторгнення.

     Подолати всі шифри змогли 10 команд та індивідуальних гравців зі шкіл №№ 12, 28, 7, 24, 21, 17, 2 та Першої міської гімназії. За повний текст замовляння діти отримали підказку з більш точними координатами, ніж містилися в останній главі. Скарб можна було розшукати за такими ознаками, як жмут деревію (трава-охоронець цінностей) та корчі старого дерева. Прагнення до перемоги в усіх учасників було настільки сильним, а конкурентна боротьба настільки запеклою, що козацьку грамоту знайшли протягом години з моменту публікації останньої глави.

     Безперечно, організатори (як і, сподіваємося, більшість учасників) свідомі того, що знахідка скарбу – більше питання фортуни, ніж старанності й командної роботи. Хоча це зовсім не применшує заслуг команди «ЛН» – для них винагорода була справедливою, адже протягом усіх 6 тижнів дівчата наполегливо працювали, виконували завдання вчасно й на високому рівні. Але і їхні конкуренти витратили не менше зусиль: багато хто з них не лише робив загадане, а й постійно перевиконував план, підключаючи всю свою фантазію, винахідливість, допомогу друзів і рідних. Прикро було б лишити таких учасників без винагороди!

     Тому активні гравці все одно отримали подарунки. Завдяки головному спонсору й авторові ідеї Богдану Мацапею, призи дісталися не лише головним переможцям. Ще 11 команд й індивідуальних гравців отримали солодощі й подяки, а також мали можливість придбати за спеціальну валюту «златники», у яку конвертувалися набрані дітьми бали, кольорові календарі зі своїми фотографіями з квесту. Команди «Характерники» (ЗОШ № 7) та «Шукачі пригод» (ЗОШ № 24) за 2  і 3 місце відповідно одержали на кожного гравця по чашці зі старовинними видами Черкас. Крім того, до нагородження переможців долучився Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, презентувавши всім 12 запрошеним командам популярні довідники «Черкаси вражають». 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.jpg

     Чи не основним пам’ятним подарунком для всіх, хто підтримував наш проект від початку до кінця, став особливий івент. Адже позитивні емоції не менш важливі, ніж матеріальні цінності! Тож церемонію нагородження переможців й активних учасників було вирішено поєднати з бібліосутінками «Подорож у часі». Оскільки медіачелендж ґрунтувався на історії нашого рідного міста, подію ми вирішили присвятити саме цій темі. 1 грудня в бібліотеці протягом 2 годин одночасно працювали 10 локацій, присвячених різним історичним епохам існування Черкас. У будь-якому порядку й необмежену кількість разів присутні діти й батьки могли відвідувати тематичні перформанси, майстер-класи, пізнавальні та розважальні заходи на двох поверхах книгозбірні.

      До числа локацій належали такі: «Кам’яний вік» (майстер-клас із роботи крем’яними ножами, представлення костюмів та інструментів епохи), «Світлиця» (ознайомлення з елементами традиційного українського одягу ХІХ століття, майстер-клас із вив’язування хустки), «Київська Русь» (передбачала локації «Секрети каліграфії» – ознайомлення зі стародавнім приладдям для письма та майстер-клас; «Травниця» – розповідь про цілющі трави, дегустація трав’яних чаїв, можливість придбати трав’яні обереги за ігрові гроші; «Таємниці віщунки» – ворожіння на рунах, ворожіння по зоряному небу, народна астрономія; «Русь обрядова» – народні обрядові ігри та забави), «Козацькі розваги» (ознайомлення з козацькою зброєю),  «Сінематограф» (перегляд німого кіно у супроводі тапера), «Ретро-шафа» (примірка одягу й аксесуарів початку ХХ століття, тематична фотозона), «Вечірка стиляг» (представлення епохи, танцювальний майстер-клас). 

     Забезпечувати роботу локації працівникам бібліотеки допомагали фахівці Черкаського обласного краєзнавчого музею Лариса Сиволап, Тамара Кургіна-Коваленко та Вікторія Наумчук, вихованці Черкаської школи бойового гопака під керівництвом Олександра Проценка, вихованці літературного театру «Задзеркалля», що працює в бібліотеці, під керівництвом режисера Олександра Бондаренка. У ролі таперів виступали студенти Черкаського музичного училища ім. С.С. Гулака-Артемовського Назар Любашенко й Іванна Коваленко, викладач училища, солістка ансамблю «Артера» Наталя Цимбал.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Запрошені учасники медіачеленджу охоче відвідували всі локації. Та чи не найбільшим попитом користувалася дискотека в стилі рок-н-рол та локація початку ХХ століття. Позувати з грамофоном в образі тогочасних модників, переглядати витівки персонажів Чарлі Чапліна, як і виписувати запальні па в обладнаному світломузикою залі дехто приходив по кілька разів. А чого соромитися? Вечірка – так вечірка! Не менш азартно читачі торгувалися за різні приємні сувеніри, що їх можна було обміняти на златники. Придбати можна було не лише календарі й обереги із запашного зілля, а й цукерки-монетки, сертифікати на додаткові хвилини користування Інтернет-центром і на нові бібліотечні квести для веселих і дружних компаній, плетені ялинкові прикраси напередодні Нового року й Різдва, значки учасників медіачеленджу. Усі пригоди мандрівників у часі фільмували й фотографували учасники кіностудії «Соняшник», що працює в бібліотеці. Незабаром буде готовий їхній відеозвіт про цю подію.

     Церемонія нагородження запам’яталася не лише врученням призів, а й привітаннями від численних партнерів бібліотеки, які допомогли провести медіачелендж на високому рівні. Зі святкової сцени до активних гравців зверталися такі гості, як: директор Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шабатін; завідувач відділу історії краю кінця ХIV – початку ХХ століття Черкаського обласного краєзнавчого музею Сергій Ганницький; методист Черкаського міського методичного кабінету установ освіти Черкаської міської ради Ліана Деркач; інженер КП «Черкасиводоканал» Валерій Власюк.

     Приємним завершенням медіачеленджу стало питання, на яке Богдан Мацапей запропонував відповісти всім нагороджуваним: «Що ж є справжнім, найголовнішим і найціннішим скарбом Черкас?». Відповіді були різні, і всі заслуговували на схвалення: знання, історичні пам’ятки, дружнє ставлення жителів. Але наш головний спонсор на 100% погодився із версією команди «Шукачі пригод»: скарби – це черкаські діти, нове покоління громадян України, які своїм розумом, уявою, енергією та натхненням колись неодмінно доб’ються слави не лише рідного міста, а й усієї держави.

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.jpg 016.JPG 017.jpg 018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG