background
Міжнародний день рідної мови в бібліотеці

Найкращий час прокачати свої скіли з володіння українською мовою, а заразом – зізнатися в любові до слова – Міжнародний день рідної мови. Свято, яке відзначається щорічно 21 лютого з метою вшанування та підтримки різноманітності мов у всьому світі. Черкаська обласна бібліотека для дітей має чимало тематичних заходів та ігор, що дуже пасують до цього дня. І ми це вкотре довели, організувавши для читачів відразу кілька яскравих подій.

Учні 6 – 8 класів Червонослобідського закладу загальної середньої освіти I – III ступенів № 2, а також учасники Черкаського міського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді випробували себе у філологічних змаганнях, підготовлених працівниками відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Зокрема, в мовознавчій грі-подорожі «Як український соловейко світом мандрував» та мовознавчому батлі «Нам чудово знайомі перлини рідної мови».

Почалися обидва заходи з короткого вступу про значення рідної мови, її роль у збереженні культурної спадщини та самовизначенні кожної людини. Торкнулися трохи й історії свята, яка пов’язана з трагічними подіями – жорстоким придушенням владою протестів проти дискримінації бенгальської мови в Бангладеші в 1952 році. Загалом, мовна політика в усі часи мала грандіозне значення й у багатьох країнах передбачала заборони й цензуру. Та й досі відзначається букетом проблем: деякі мови перебувають на межі «вимирання», деякі забуваються, деякі приносять несправедливі переслідування своїм носіям...

Надалі на читачів чекала інтелектуально-розважальна частина. І батл, і гра включали чимало конкурсів і завдань, спрямованих на поглиблення знань про рідну мову, її особливості та історію. Учасники весело змагалися в розгадуванні кросвордів,виконанні завдань на знання фразеологізмів, складали мовний пазл, відгадували загадки, тренували скоромовки. А ще вирушили у віртуальну мовну мандрівку, у якій дізналися про близькі й далекі країни світу та слова, що їх українська запозичила в мовах сусідів.

Сподіваємося, читачі залишилися задоволеними та натхненними після таких заходів, що не лише розширили їхні знання про рідну мову, а й надихнули на подальше вивчення та шанування мовної спадщини свого народу.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg