background
Бібліотечні заходи до Дня Героїв Небесної Сотні

Десяті роковини розстрілів на Майдані під час Революції гідності й День Героїв Небесної Сотні відзначили в Україні 20 лютого. Сумну й, водночас, надзвичайно важливу для національної історії дату не оминули й у Черкаській обласній бібліотеці для дітей: для читачів підготували низку заходів різного формату. Користувачів закладу закликали читати тематичну літературу, за допомогою уривків із кінематографу та витворів мистецтва нагадали хроніку подій, провели паралелі з іншими значними подіями минувшини.

У відділі масової роботи та естетичного виховання 16 лютого для учнів 8-Б класу Першої міської гімназії провели годину пам’яті «Героям слава на віки!». Із читачами обговорили політичні, економічні передумови, дії тодішньої державної влади, що призвели в листопаді 2013 року до початку Євромайдану. Детально розглянули перебіг подій упродовж зимових місяців кінця 2013 – початку 2014 року, пояснили появу самого терміна «Небесна Сотня», пригадали черкащан, які тоді буквально поклали життя заради свободи своєї країни. Слова бібліотекаря підкріплювали медіаматеріали, демонстровані на екрані.

Кілька форматів поєднали у вечорі-роздумі «Майдан: фортеця духу, де народилася нація», організованому у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів для учнів 9 класу ЗОШ № 29. Захід був побудований на зіставленні подій Революції гідності та бою під Крутами, 106-у річницю якого українці відзначили 29 січня. І Майдан, і Крути забрали життя молодих людей, сповнених ідеалізму, прагнення до перетворень і рішучості відстояти право України на самостійність, національний курс на демократичні цінності. Вагомим аргументом для розповіді бібліотекаря стали цифри й незаперечні факти, оприлюднені Українським інститутом національної пам’яті. Окремий акцент був також зроблений на художніх стрічках про героїв Крут і Небесної Сотні, що останніми роками виходили на великі екрани. Завершила вечір українознавча вікторина, що допомогла читачам ще раз закріпити й краще осмислити здобуті знання. Цю та інші присвячені національній історії гру віддалені користувачі бібліотеки зможуть знайти на нашому сайті в розділі «Ігровий майданчик» (рубрика «Українознавство»).

На обох заходах були представлені книжкові виставки, що містять цікаві й корисні для розуміння теми видання, наявні у фонді бібліотеки. Окрема тематична поличка «Небесна Сотня в вирій полетіла...» була оформлена також у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg