background

Поділитися з колегами з інших міст своїми напрацюваннями й досвідом випала нагода Черкаській обласній бібліотеці для дітей. У межах X Всеукраїнської школи бібліотечного журналіста, організованої Харківською державною науковою бібліотекою ім В.Г. Короленка, завідувач редакційно-видавничого сектору ЧОБД Сусанна Хаустова прочитала лекцію «У світі хештегів і сторіз: наш досвід підкорення Інстаграму». Навчання було реалізоване в межах проєкту «Бібліотечний інтерактив: цифрові інструменти для освіти та саморозвитку» за підтримки House of Europe (Дім Європи) – програми, що фінансується Європейським Союзом. Оскільки спілкування відбувалося в онлайн-форматі, лекція транслювалася в закритій групі у Фейсбуці в прямому ефірі.

Виступ являв собою докладний аналітичний розбір контент-стратегії профілю нашої бібліотеки в Істаграмі. У презентації, що доповнювала слова лектора, за змістом і цільовою аудиторією розглядалися всі рубрики для публікацій і сторіз, були представлені постійні й ситуативні хештеги, описані завдання авторів профілю, регулярна робота над вдосконаленням сторінки, джерела натхнення.

Досвід нашої книгозбірні в цьому питанні таки має значення. Черкаська обласна бібліотека для дітей була зареєстрована в Інстаграмі 16 листопада 2018 року. За менш ніж 2 роки існування вона зібрала аудиторію в 378 підписників, і ця цифра постійно зростає. Сторінка була відзначена у 2019 році у Всеукраїнському конкурсі-огляді бібліотек України для дітей у номінації «Інформаційні технології в роботі бібліотек» із формулюванням: «За створення кращого Instagram-каналу бібліотек України для дітей, системну роботу бібліотеки в Інтернет-середовищі, активну популяризацію дитячої книги та читання». Лекція уже частково публікувалася в 4 числі професійного журналу «Бібліотека у форматі Д» від 2019 року (с. 47 – 49). Із того часу профіль був відчутно оновлений і вдосконалений.

Пропонуємо вам переглянути запис прямого ефіру з презентацією.