background

0202

Вишиванка // Розумашки. – 2024. ‒ № 4. ‒ С. 12-13.

Українська вишиванка – не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання та символіка орнаментів, але незмінним лишається одне: вишиванка – це частина генетичного коду українця.

Щорічно в третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки. Це молоде свято, яке започаткували в 2006 році, але за цей час воно стало дуже популярним, до того ж не тільки в Україні, а й за кордоном. У статті знайдете поради, які допоможуть зробити це свято незабутнім.

0505

Крилаті архітектори // Смайлик. – 2024. ‒ № 4. ‒ С. 4-5.

Як у кожного живого створіння, у птахів також є своє житло. І хоч у пернатих немає рук, але вони споруджують надійні та комфортні оселі. Гніздо – це не просто будинок для пташиної сім’ї, це місце, де вилуплюються пташенята, де вони ростуь і пізнають світ. Птахи ретельно підходять до будівництва своїх домівок, використовуючи різні матеріали та хитромудрі способи.

Усі нюанси та особливості облаштування гнізд різними птахами, а також про вихахідливість та майстерність пернатих дізнавайтеся зі статті.

0808

Діти веселки // Яблунька. – 2024. ‒ № 1. ‒ С. 16-17.

У лісах Нової Гвінеї та на сусідніх невеличких островах живуть птахи з яскравим, шовковистим і довгим пір’ям – райські птахи. У Європу першу звістку про них привіз 1522 року Пігафетта, Магелланів супутник. Рік за роком учені відкривали нові види райських птахів. За їхню смішну поважність та бундючність натуралісти надавали цим пернатим імена королів, імператорів, ерцгерцогів. Зараз відомо понад 40 видів райських птахів, що мають напрочуд різноманітне забарвлення та форму оперення.

Про те, чим прославилися ці дивовижні птахи та хто й чому називає їх «дітьми веселки», ви дізнаєтеся, прочитавши статтю.

0606

Світ сонячних зайчиків // Смайлик. – 2024. ‒ № 4. ‒ С. 8-9.

Чи доводилося вам коли-небудь помічати, як веселі промінчики сонця танцюють на стінах, підлозі або столі? Це сонячні зайчики – маленькі плями світла, що з’являються на стінах або інших поверхнях, коли сонячне світло відбивається від блискучої поверхні, наприклад, скла або дзеркала.

Як утворюються сонячні зайчики? Яких форм вони можуть набувати? Чому сонячні зайчики отримали саме таку назву? Відповіді на ці питання знайдете в статті.

0303

Тушканчик // Розумашки. – 2024. ‒ № 4. ‒ С. 16-17.

Тушканчиків не сплутаєш з іншими гризунами. Вони єдині, хто пересувається на двох задніх лапках, відштовхуючись одночасно обома. У це складно повірити, але деякі тушканчики здатні бігти зі швидкістю сорок кілометрів на годину, а стрибати під час такого бігу далі, ніж на три метри.

Ще більше цікавих фактів про тушканчиків можна дізнатися зі статті.