background
Поетичний жовтень – 2019

    Доки за вікнами посміхається сонячним промінням бабине літо, в Черкаській обласній бібліотеці для дітей серця читачів своїми теплими творами відігрівають члени Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України. У межах літературного вернісажу «Поетична осінь» добрі вірші, уривки з оповідань, загадки й поетичні завдання учням 4-Б і 4-Є класів СПШ № 17 представили відразу п’ять талановитих майстрів пера, членів Національної спілки письменників України.

    Про те, що осіння пора має свої принади, нагадала поетеса й літературознавець Юлія Гончар. Її збірка віршів «Чарівний сонцеворот» присвячена різним явищам природи, усмішкам і примхам погоди, красі навколишнього світу. Із цими милими поезіями дітлахи пригадали всі сезони й приємні миттєвості, які однаково дарують і спекотні, і холодні місяці. А з книжкою «Веселковий зоосад» присутнім випала нагода поговорити про звички братів наших менших. Вийшло насправді плідне спілкування, адже малеча не лише слухала поезії, а й допомагала авторці заримувати деякі рядки так, щоб вийшли імена тварин.

    Під час виступу поетеси, перекладача, лауреата Всеукраїнської літературної премії  ім. В. Симоненка Наталії Горішної читачі теж не мовчали. Вони із задоволенням розгадували загадки письменниці, намагалися не піддаватися на «рими-обманки», дивувалися можливостям і лексичному багатству рідної мови. Крім того, Наталія Володимирівна нагадала присутнім про важливість бібліотек для дітей, дорослих, суспільства в цілому й презентувала нашому закладу добірку книжок від Спілки.

    Що ж стосується віршиків про тварин, то ця тема стабільно користується в юних читачів попитом. Тож кумедні римовані історії про них зачитувала не лише Юлія Гончар. Поетеса й прозаїк Ольга Месевря поділилася своїми творами про птахів, говорячи про їхню шляхетність, милий вигляд і подібність у деяких вчинках до людей.

    Із книжкою-розмальовкою Ірини Швед (Зеленько) «Сів метелик на жирафу» відвідувачі нашої бібліотеки давно знайомі: вона не раз ставала приводом для зустрічі із молодою поетесою. Але на цей раз гостя презентувала не лише цю свою збірку. Вона розповідала про інші свої книжки, про літературний гурток «Пегасик», що здавна працює в читальні і якийсь час працював під керівництвом Ірини Вікторівни. Поетеса зачитала кілька своїх нових, неопублікованих віршів, присвячених теплим людським емоціям і солодкій порі дитинства.

    Завершився літературний вернісаж виступом поета, прозаїка й гумориста Івана Дубініна. Його вірші з «Дня народження зуба» та переказ епізодів із «Кукуді» неабияк розвеселили присутніх, продемонструвавши, що й серйозна, й лірична, й гумористична література однаково потрібна. А історія з книжки «Зозулька» ще й примусила задуматися над важливими питаннями. Зокрема, над тим, що кожен із нас (подібно до головної героїні твору) має знайти власну пісню й призначення, не намагаючись бути подібним до інших і жити чужим житям.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG