background
Зустріч із Сашком Дерманським

    На створення дивовижних світів і казкових істот письменника й сценариста Олександра Дерманського надихає загадковий Надихун. А от письменниця й перекладачка Наталія Ясіновська ідеї нових бестселерів черпає із життя своїх донечок. Усі ці відомості наші читачі з’ясували з перших рук: у межах цьогорічного Черкаського книжкового фестивалю в Черкаській обласній бібліотеці для дітей відбулися зустрічі з обома майстрами пера – одна в традиційному форматі, інша – через скайп-зв’язок. Спілкування в обох випадках вийшло дуже насиченим.

    Зустріч із дитячим письменником, переможцем номінації «Дитяча книга ВВС – 2019» Сашком Дерманським будувалася на запитаннях із залу й відповідях. Учні 4-А й 4-Б класів Першої міської гімназії, яким пощастило зустрітися з улюбленим автором, зізнавалися, що чекали на цю розмову не менше року – ще з минулого книжкового фестивалю. Дітлахи із захопленням з’ясовували, що саме читає літератор, які його дебютні роботи й майбутні плани, анімаційну екранізацію котрих зі своїх книг він хотів би побачити, з якими українськими виданнями ознайомлюється зараз і чи може назвати себе затятим читачем. Автограф-сесія й численні прохання зробити селфі із самим Олександром Дерманським тривали чи не довше, ніж спілкування перед тим. Але можна з певністю стверджувати, що жоден фанат творчості цього популярного сучасного письменника не залишився без заповітного підпису на книжці.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

    На жаль, скайп-зустріч Америка – Черкаси «Секрети життя і навчання українських підлітків в Америці від Наталії та Марії Ясіновських» не передбачала безпосередньої присутності талановитої гості в бібліотечній залі. Однак навряд чи спілкування від цього стало менш динамічним і змістовним. Поговорити про спільне й відмінне в освітніх систем України й США, а також ознайомитися з новою книгою Наталії Ясіновської «Українка по-американськи», презентація якої була включена в програму заходу, прийшли старші читачі – учні 7 – 9 класів ЗОШ № 12, 21 та 22.

    Природно, що Марія Ясіновська цікавила присутніх не менше за свою маму-письменницю. Підлітки прагнули з’ясувати найменші подробиці життя їхніх однолітків за океаном. Чи можна в американській школі завершувати навчання після 9 класу? Як проходить випускний вечір? На котру годину треба ходити на заняття? Чи є уроки в суботу? Що може стати приводом для виклику батьків у школу? На ці та інші питання з однаковим задоволенням відповідали обидві співрозмовниці.

    Крім того, Наталія Ясіновська із допомогою доньки розказала про те, що в американській школі дуже велику увагу приділяють різним секціям – спортивним, театральним, музичним, танцювальним. Таке дозвілля неабияк об’єднує учнів, привчає їх до толерантного ставлення одне до одного. Йшлося також про те, що в Штатах активно борються з булінгом, сприяють вивченню іноземних мов (особливо іспанської), кожен учень має індивідуальний розклад, залежно від своїх здібностей, вподобань і майбутніх навчальних планів.

    Чималу увагу письменниця приділила й своїй творчості. Вона зачитала цікавий уривок з «Українки по-американськи», представила свою книжку «Шоколадне печиво», написану для молодших читачів, прокоментувала деякі ремарки стосовно своїх сюжетів. Тепер користувачі бібліотеки мріятимуть про зустріч з Наталією Ясіновською «в реалі», адже ще стільки питань про американську школу й актуальні для підлітків книжки чекають на відповідь!

 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG