background

    Як ніколи багато майстер-класів до Великодня було цього року в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. Читачі із захопленням навчалися прикрашати яйця в найрізноманітніших нових і традиційних техніках, а ще отримали чимало ідей для святкового оздоблення оселі й, водночас, прослухали інформацію про історію й звичаї відзначення в Україні дня Воскресіння Христа.

    Випробуваний століттями й численними поколіннями українців спосіб розписування яєць воском був представлений у відділі масової роботи та естетичного виховання під час творчої зустрічі із працівниками Черкаського художнього музею й організованого ними майстер-класу «Писанкові фантазії». Техніка нанесення візерунків розплавленим на невеликому вогні й ще гарячим воском за допомогою писачків нелегка й вимагає не тільки доброго смаку, а й неабиякої вправності. Разом із тим, таке заняття сприяє повній концентрації уваги й приємному, спокійному плину думок. Учні 4-Б класу СПШ № 3 взялися за таку справу із задоволенням. Тим більше, що присутні на заході спеціалісти були готові відповісти на будь-яке запитання щодо цілей та особливостей народного писанкарства.

    Ширше поле для самовираження й фантазії мали учні 4-А й 4-Б класів Першої міської гімназії – для них працівники цього ж відділу провели годину естетики «Писанковий всесвіт». Завданням юних читачів було виготовити приємну оку барвисту великодню листівку-аплікацію. Матеріалами слугували кольоровий папір, картон і – несподівано – ватні диски. У результаті вийшли яскраві поробки для підняття настрою й усмішок.

002.JPG 003.jpg 005.jpg 006.jpg 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG

    У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів читачам запропонували виготовити оригінальні писанки-мотанки з вовняних ниток. Майстер-клас «Великоднє деревце» проходив у межах народознавчої світлиці з популяризації духовної спадщини «Джерельце». Учні 3-А класу Першої міської гімназії, 4-Г класу Черкаської гімназії № 31 та 3-А класу СПШ № 33 ім. Василя Симоненка не тільки набили руку на створенні сувенірних м’яких прикрас, але й отримали шанс залишитися в історії читальні. Результатами своєї праці дітлахи прикрасили декоративне дерево, розміщене у вестибюлі Черкаської обласної бібліотеки для дітей. Тепер помилуватися дитячими витворами може будь-хто з відвідувачів закладу.

    Для тих же, хто хотів більше дізнатися про біблійну легенду, пов’язану зі святом, і народний календар ритуалів до кожного дня Страсного тижня, у цьому відділі пройшла година народознавства «Паска красна день вітає». Бібліотекарі поділилися інформацією з учнями 1-В, 2-А класів Першої міської гімназії, 1-А, 1-Б класів ЗОШ № 19.

011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.jpg

    Завдяки годині народознавства з майстер-класом із декупажу яєць «Сонцем сяє писанка святкова» у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів учні 5-А класу ЗОШ № 12 відкрили для себе простий і дуже ефектний спосіб виготовлення великодніх символів. Для створення маленьких шедеврів знадобилися розмальовані абстрактними орнаментами, фруктами, рослинами, тваринами паперові серветки, прості пензлі й суміш сирого білка з водою. Лишалося прикласти уподобаний клаптик серветки до звареного яйця й змащувати його пензлем від центру до країв клейкою сумішшю. Висушені феном яйця милували око не гірше за традиційні писанки. Екологічно, яскраво й без надмірних зусиль. 

019.JPG 020.JPG 021.JPG 022.JPG 023.JPG 024.JPG 025.JPG 026.JPG