background

    Несподівані звички, фобії, джерела натхнення й ідей до знаменитих творів Миколи Гоголя – ось неповний перелік тем, які розкриває читачам новий захід відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Першими відвідувачами літературної відеогодини «Нерозгадані таємниці Миколи Гоголя» стали студенти Черкаської медичної академії. Наприкінці на всіх, хто уважно слухав розповідь бібліотекаря й не байдужий до теми, чекав сюрприз: невелика онлайн-вікторина, проходити питання якої потрібно було за допомогою інтерактивної дошки – нового придбання бібліотеки за рахунок коштів з обласного бюджету.

    Факти про особистість письменника не менш захопливі, ніж його шедеври. Тож під час відеогодини значна увага приділялася характеру Миколи Васильовича та його стосункам із людьми. Йшлося про його скромність, імпульсивність, любов до подорожей, тварин і солодкого, зацікавленість у легендах і побуті українців, охоту до приготування вареників і галушок. З вуст бібліотекаря та кадрів із документальних стрічок читачі дізналися, звідки, за версіями науковців, взялася легенда, що стала основою для «Вія»; чому Гоголь спалив другий том «Мертвих душ» і яким чином ця дія стала не першою в його житті; які псевдоніми він добирав до публікацій своїх творів; що саме не сподобалося в «Тарасі Бульбі» тогочасній цензурі. Не оминули увагою й містичні загадки, пов’язані із цим письменником, зокрема, обставини його смерті й поховання.

    Фінальна вікторина за підсумками літературної відеогодини неабияк розважила й збадьорила присутніх. Підлітки охоче відповідали на запитання, сперечалися, пробували різні варіанти, побіжно ділилися враженнями від прочитаного й почутого. Можливість обрати відповідь безпосередньо на інтерактивній дошці й відразу переконатися в її правильності відчутно пожвавлювала спілкування – випробувати свої знання зажадали буквально всі читачі.  

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG