background

    Літературними, мистецькими, ігровими й пізнавальними заходами був насичений Всеукраїнський тиждень дитячого читання, який проходив у нашій бібліотеці з 19 по 26 березня. Читачам, як завжди, були доступні інформаційні й розважальні заходи, що так чи інакше торкаються важливості книги, тільки в ще більш динамічному темпі, ніж протягом року. Не минулося й без прем’єр, розроблених працівниками закладу спеціально до читацько-канікулярного періоду.

    Досліджувати письменницькі світи й відкривати для себе цікаві книжкові історії дозволили відвідувачам численні літературні розваги. Так, літературна гра «Золотий квиток у казку», проведена відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів для учнів 4-А класу Першої міської гімназії, торкалася сюжету, персонажів й основних понять книги Роальда Дала «Чарлі і шоколадна фабрика». Літературна гра-подорож «Запрошуємо в Лісову школу» для учнів 3-В класу СПШ № 17 дозволила на кілька миттєвостей відчути себе співучнями кумедних звірят з найпрекраснішого на світі навчального закладу, вигаданого Всеволодом Нестайком. Організований у цьому-таки відділі конкурс знавців українського фольклору «Народ скаже як зав’яже» розширив читацькі горизонти учнів 3-Є класу СПШ № 17 до різноманітних долітературних жанрів, народжених на рідній землі. Пригадати й відкрити для себе з нового боку дітям пощастило легенди, думи, казки, прислів’я й приказки, лічилочки, пісні й інші малі й великі форми епосу та поезії, що містять мораль і життєвий досвід багатьох поколінь українців. Також цій темі присвячена літературно-фольклорна гра «Казочка – мудрості в’язочка», про яку ми вже розповідали на нашому сайті.

    Поговорити про улюблених всією малечею персонажів як із народних, так і з авторських європейських й українських оповідей запрошували користувачів й у відділі масової роботи та естетичного виховання за допомогою літературної розваги «Казку швидко ти впізнай, всіх героїв відгадай». За предматами, вчинками й елементами біографії всіляких принцес, наділених даром мовлення тварин і фантастичних лиходіїв визначали учні 1-А та 4-В класів ЗОШ № 8. Відчути себе мешканцями сторінок фентезійної серії Джоан Ролінг про Гаррі Поттера учням 6-А класу ЗОШ № 8 та учням ДНЗ-ЗОШ І – ІІ ступенів № 36 ім. Героїв-прикордонників дозволив квест «Вам лист із Гоґвортсу» у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів. Літературним шедеврам, що вивчаються за шкільною програмою, було присвячене й прем’єрне бібліорозслідування «Шерлок Холмс і всі, всі, всі…».

    Ширше подивитися на книжки та їхню місію у світі дітям допомагають заходи, спрямовані на ознайомлення з історією, особливостям виготовлення, а також храмами і, водночас, помешканням тисяч видань – бібліотеками. Тож і таких подій у нас не бракувало. Зокрема, відділ масової роботи та естетичного виховання зустрів учасників зразкового художнього колективу «Дивосвіт» ПНЗ «Багатопрофільний молодіжний центр» Черкаської міської ради екскурсійно-пізнавальною годиною «І в холод, і в спеку я йду в бібліотеку», під час якої ознайомив читачів із функціями, особливостями роботи й ресурсами нашого закладу. Також працівники цього відділу провели для учнів 3-А класу Першої міської гімназії пізнавально-ігрову програму «Як книга прийшла до нас». Пізнавальною грою «Таємниці книгозбірні» розважали й навчали учнів 3-А класу СПШ № 17 працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів.

    Важливою темою для обговорення в нашій читальні завжди було краєзнавство в усіх його аспектах: історичному, архітектурному, природному, мистецькому тощо. Під час Тижня дитячого читання заходи, що стосувалися минувщини й сучасності Черкаської області, її окремих населених пунктів, заповідних місцин і видатних персоналій, користувалися особливою популярністю. Так, відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів провів нещодавно підготовлене краєзнавче ерудит-шоу «Черкащина: яка вона насправді» тричі: для учнів 4-Є, 4-А класів СПШ № 17 та учнів 5-А класу Хутірської ЗОШ І – ІІІ ступенів.

    Відділ масової роботи та естетичного виховання запросив своїх користувачів аж на три заходи з означеної теми. Так, віртуальна краєзнавча мандрівка «Черкащина – перлина України», яку відвідали учні 3-Б, 3-В класів ЗОШ № 8, була присвячена туристичним принадам, природним та історично-культурним надбанням центральної області України. Мистецький альманах «Слався талантами, мій Черкаський краю» для учнів 4-Б та 4-А класів Першої міської гімназії містив інформацію про обдарованих і відомих людей, що народилися й пов’язали свою долю з нашою малою Батьківщиною. Краєзнавча ж вікторина «Пізнай свій край з бібліотекою» була розрахована на тих, хто вже не вперше відкрив для себе цю захопливу тему й готовий випробувати свої знання. Учні 9-Г класу СПШ № 17 гідно прийняли виклик.

002.jpg 003.JPG 004.jpg 005.JPG 006.JPG 007.jpg 008.jpg 009.JPG

    Утім, перевіряти власну ерудицію й збагачувати розум новими знаннями можна було майже без обмежень – протягом Тижня знайшлося місце й для інших тем, не пов’язаних безпосередньо з художньою літературою (чого не скажеш про читання, адже всі представлені на вікторинах і пізнавальних годинах факти почерпнуті таки з книжок, нехай і не з белетристики). Для любителів прокачати інтелект і вступити в конкурентну боротьбу з однолітками в бібліотеці знайшлася не одна розвага. Наприклад, працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів запропонували відвідувачам потренувати мізки в грі «Що? Де? Коли?». Питання з розділів «Все про все», «Література», «Жартома і всерйоз» з перемінним успіхом намагалися здолати учні 7-Б класу ЗОШ № 7, 7-А, 7-Б класів ЗОШ № 19, 7-А, 7-Б класів СПШ № 3 та студенти Черкаської медичної академії.

    На відвідувачів відділу масової роботи та естетичного виховання чекали не настільки складні, однак теж цікаві завдання. Скажімо, учні 6-В класу СПШ № 3 помірялися одне з одним розумом в інтелектуальному батлі «Більше читаю – більше знаю». На молодших знайок із 3-Б класу СПШ № 17 тут-таки чекав турнір ерудитів «Знання – це скарб, а книга – ключ до нього». Таку саму форму масової роботи використали й у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів, працюючи з учнями 1-В класу СПШ № 17, 2-А класу СПШ № 3 та вихованцями Центру дитячого розвитку «Smart kids». Йдеться про турнір ерудитів «Всезнайки, на старт!».

    Для того, щоб із майбутніх інтелектуальних змагань вийти з честю, читачі із задоволенням відвідували й суто пізнавальні заходи. Так, історію й секрети привабливості популярних страв можна було дізнатися на інформаційній дегустації «Несподіваний рецепт», яку відвідали учні 1-А та 2-Б класів СПШ № 3. Алгоритм роботи свого організму учні 3-З СПШ № 17 з’ясовували під час години здоров’я «Чому ми такі, які є?». Про дружніх і байдужих до людини створінь, що населяють навколишній світ, учні 3-Б класу Черкаського колегіуму «Берегиня» почули на пізнавальній годині «Істоти різні, добрі й грізні». Усі ці заходи підготували для своїх користувачів у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів.

    Не менш цікавими та корисними були й аналогічні заходи в інших відділах бібліотеки. Наприклад, у відділі масової роботи та естетичного виховання можна було поговорити про загальнолюдські цінності й важливість толерантності в сучасному світі, чим і скористалися учні 2-А й 2-Б класів ЗОШ № 8 під час години спілкування «Твори добро іншим на благо». Знайти, так би мовити, практичне застосування своїм добрим намірам і ввічливості відвідувачів цього відділу – учнів 4-В класу СПШ № 3 – навчали впродовж гри-конкурсу «У лабіринтах етикету».

    Відділ же обслуговування учнів 5 – 9 класів підняв актуальну для підлітків тему молодіжних угруповань і важливості самовизначення, про що йшлося на годині спілкування «Молодіжні субкультури: за і проти» для учнів 9-А, 9-Б класів СПШ № 3. Розслабитися ж після мозкових штурмів й інформаційного насичення читачі змогли протягом мегабатлу «Хлопці vs дівчата». Тут треба було змагатися не лише в інтелекті, а й в умінні розважатися та всіляких несподіваних талантах. Участь у цій битві взяли спочатку учні 5-Б класу ЗОШ № 7, а потім учні 5-Б класу ЗОШ № 12.

    За тонкими порухами душі й вищими сферами читачів закликали рухатися протягом заходів, присвячених різним видам мистецтва й розвитку творчих нахилів дітей і дорослих. Так, у відділі масової роботи та естетичного виховання відвідувачів навчали вловлювати найпрекрасніші моменти дійсності й фіксувати свої враження на папері за допомогою фарб. Мова про годину творчого та пізнавального розвитку «Китайський живопис гохуа – традиції та сучасність», учасниками якої стали учні 3-А, 4-Б класів ЗОШ № 8 та 4-Б класу СПШ № 3. Зрозуміти, як красу й недосконалість світу на полотнах відображували генії, дозволяв мистецький портрет «Світи Данила Нарбута» – з ним ознайомилися вихованці недільної школи. Прикладне ж застосування мистецтва в цьому відділі осягали учні 2-А класу Першої міської гімназії завдяки майстер-класу «У книжечку на згадку зробимо закладку».

    У відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів малюкам нагадали, що наприкінці березня відзначаються не лише «Книжчині іменини» (попередня назва Тижня дитячого читання), а й Міжнародний день лялькаря та Всесвітній день театру. У цьому зв’язку вихованцям Центру дитячого розвитку «Smart kids» продемонстрували лялькову виставу «Троє поросят». А для вихованців ДНЦ «Софійка» й узагалі підготували прем’єру лялькової вистави «Зайчикова знахідка» (за однойменною книжкою українського письменника Івана Андрусяка).

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG