background

    Урочисте відкриття традиційного Тижня дитячого читання на всеукраїнському рівні відбулося 19 березня в Черкаській обласній філармонії. Зусиллями працівників Черкаської обласної бібліотеки для дітей, а також численних небайдужих людей – артистів, представників влади, керівників закладів культури й освіти міста та області, друзів бібліотеки – захід перетворився на справжнє свято книги й читання. Зібрати в одному залі стільки зацікавлених у темі людей був іще один надзвичайно важливий для нас привід – обласна бібліотека для дітей відзначила 75 річницю від дня свого заснування.

    Свято розпочалося з фойє філармонії: перед заходом там працювали локації, на яких представники Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України презентували свої творчі доробки й досягнення своїх колег. Окремо свою продукцію представляло Національне видавництво дитячої літератури «Веселка» й особисто його директор Олексій Бондаренко, який також відвідав захід. Крім того, у фойє були розміщені тематичні фотозони для всіх охочих зробити селфі на пам’ять про подію.

    Дійство на сцені бібліотеки умовно поділялося на дві частини. Перша – урочиста, присвячена історії та сьогоденню Черкаської обласної бібліотеки для дітей, обговоренню значення Всеукраїнського тижня дитячого читання, вітанням від шанованих гостей. До слова, таких гостей завітало чимало. Із закликами до читання й теплими словами на адресу книгозбірні зі сцени звернулися: головний спеціаліст управління з питань мовної політики та літератури Міністерства культури України Андрій Кононов; генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, заслужений працівник культури України, кандидат культурології Алла Гордієнко; заступник генерального директора Національної бібліотеки України для дітей Людмила Полікарпова; керівник апарату Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шабатін; депутат обласної ради, директор Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов; голова Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України, літературознавець, доктор філології Володимир Поліщук. Із рук представників влади з нагоди свята працівники й друзі бібліотеки одержали грамоти та подяки Міністерства культури України, Національної бібліотеки України для дітей, Черкаської обласної державної адміністрації та Черкаської обласної ради. Заступник директора бібліотеки з наукової роботи Валентина Бондаренко та керівник літературно-творчого гуртка «Пегасик» бібліотеки Олена Желєзняк одержали відзнаку «Гордість Черкащини». Від Національної бібліотеки України для дітей та Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України наш заклад отримав до ювілею найжаданіший подарунок: свіжі, цікаві нашим відвідувачам книжки.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.jpg 009.jpg 010.JPG 011.JPG 012.jpg 013.jpg

    Друга частина дійства була розрахована, насамперед, на дітей – учнів 6 – 7 класів, активних читачів зі шкіл м. Черкас, населених пунктів Черкаського, Золотоніського, Смілянського, Шполянського та Жашківського районів. Глядачів подивувала театралізована музична казка з важливим літературним підґрунтям, що поєднала в собі відразу багато жанрів: спектакль, кінопродукт, концертні номери. Події казки «Нам книга відкриває всі світи» розгортаються в альтернативній реальності, де юні читачі знайшли в Черкаській обласній бібліотеці для дітей чарівний прилад для мандрів у часі – старовинну шафу. Його ідею, як і принцип дії, автори сценарію запозичили в серії книг «Русалонька із 7-В» відомої письменниці Марини Павленко, що живе й працює на Черкащині. Унаслідок необережності один із маленьких мандрівників загубився десь у глибинах часу й простору. На його пошуки вирушають найвідповідальніші працівники Міжгалактичної лабораторії чарівників й усі присутні в залі діти. Порятувати загубленого в часі вдається, лише звернувшись по пораду до письменників Черкащини, уважно дослідивши їхній доробок і зазирнувши до епох, у яких вони творили. 

    Атмосферу, події творів та загальний дух часу кожного майстра пера допомагали втілити професійні й аматорські творчі колективи. Так, світ Тараса Шевченка за допомогою пісень на його вірші «Світає», «І досі сниться…» та «Тече вода з-під явора» презентував відомий рок-гурт «Спів Братів».  Брати Осичнюки неабияк завели зал: діти активно підтанцьовували й вимахували смартфонами із запаленими ліхтариками, на мить перетворившись на аудиторію рок-концерту. Музикантів довго не хотіли відпускати, прагнучи ще бодай раз прослухати імпровізацію на ударних або куплет з останньої пісні.

    Творчість Василя Симоненка у виставі за його казкою «Цар Плаксій і Лоскотон» представили учасники літературного театру «Задзеркалля», що працює в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. Маленькі артисти запально декламували немаленький віршований текст, а деякі уривки ще й унаочнювали за допомогою міміки, жестів та реквізиту. Ілюстрацією для серії книг Володимира Рутківського «Джури» стала хореографічна композиція у виконанні народного художнього колективу ансамблю народного танцю «Веселка» Центру дитячої та юнацької творчості м. Черкаси (керівник – кавалер ордена княгині Ольги Ада Дацковська). Завершальним акордом стала пісня про бібліотеку, створена працівниками закладу, у виконанні вокального ансамблю «#PERLYNA&freedom» Черкаської дитячої школи мистецтв (керівник – Наталія Комарова). Це справжній гімн читанню та книгозбірням.

014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg 018.jpg 019.jpg 020.JPG 021.jpg

    Не можна оминути увагою головних дійових осіб казки – космічних чарівників Зореслава й Альтаїра, які розшукували зниклого хлопця, спілкувалися із залою, грали з глядачами у вікторину за творчістю Марини Павленко, спілкувалися із Софійкою, яка також розшукувала друга, що загубився в шафі. Ролі інопланетних магів майстерно виконали професійні артисти, постійні партнери й друзі бібліотеки: Олег Телятник – керівник літературного театру «Задзеркалля», що працює в читальні, та Микола Король – актор Черкаського академічного обласного театру ляльок, якого постійні читачі бібліотеки добре знають завдяки його участі в організації чемпіонату міста Черкаси серед шкільних команд із гри «Що? Де? Коли?» та суддівству в численних бібліотечних конкурсах. Їхня майстерна гра вдало підкріплювалася вигадливими блискучими костюмами, за дизайн і пошиття яких відповідала керівник гуртка «Школа юних модельєрів» ПНЗ «Багатопрофільний молодіжний центр» Черкаської міської ради Ганна Величко.

    У Софійку й горе-мандрівника в часі Сашка перевтілилися відповідно Настя Вдовиченко та Денис Кладко – учасники бібліотечної кіностудії «Соняшник». До речі, якістю заходу читальня не в останню чергу завдячує саме цій кіностудії: її керівник Роман Завгородній зняв і змонтував відео- та фотоматеріали для казки. Інші учасники «Соняшника» теж долучилися до дійства: знялися в невеличких кумедних епізодах на позначення захвату й радості. Ці епізоди були вмонтовані в слайди з правильними відповідями вікторини.

    Важливо нагадати, що з фіналом свята цікаві події не завершуються. Навпаки дійство у філармонії – лише відправний пункт для калейдоскопу найрізноманітніших заходів, які триватимуть у Черкаській обласній бібліотеці для дітей впродовж цілого тижня. До уваги дітей та підлітків – численні квести за творами літератури (наприклад, прем’єра –  бібліорозслідування «Шерлок Холмс і всі, всі, всі…», а також квести за книгами про Гаррі Поттера, про пошуки піратських скарбів тощо), пізнавальні ігри та змагання (як-от краєзнавче ерудит-шоу до ювілею Черкаської області, літературна гра-подорож за мотивами книг В. Нестайка про Лісову школу та ін.), майстер-клас із виготовлення книжкових закладинок, тематичні акції, лялькові вистави для найменших та ще багато цікавого.

022.jpg 023.jpg 024.jpg 025.jpg 026.jpg 027.jpg 028.jpg 029.jpg