background

      Саме таким уявляють собі свято 14 жовтня працівники й читачі бібліотеки – до Дня захисника України, Дня українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці є місце боротьбі за звання найспритніших, найдотепніших і найенергійніших, але не бракує й серйозної інформації про відповідальність, честь, подвиг. У відділах обслуговування книгозбірні на малюків і підлітків чекали численні розваги, змістовні пізнавальні години патріотичного спрямування й пронизливі літературно-музичні вечори.

     Власне, літературно-музичний вечір «За честь, за славу, за народ!» був лише один – у відділі масової роботи та естетичного виховання. Бібліотекарі підготували для учнів 8-А, 8-Б, 9-А класів ЗОШ № 8 ґрунтовну, наповнену поезією, документальними вставками, яскравими слайдами, уривками з кінострічок і музичних кліпів оповідь про захисників Батьківщини з різних століть. Розбирали звичаї, побутовий лад, військовий устрій, гардероб і прикмети козаків; співчували борцям за незалежність України в імперські часи й в тяжких обставинах двох світових воєн; говорили про сучасних героїв – загиблих учасників АТО, волонтерів, тих, хто досі б’ється на східних рубежах країни. Насичений інформацією й емоціями захід гармонійно доповнювали вокальні виступи учасників зразкового дитячого ансамблю «Квітограй» Черкаської дитячої музичної школи № 2. Вони представляли актуальні пісні про біль втрат, важкість чекання, запал боротьби й несправедливість будь-якої війни.

     Українських лицарів, які й надихнули сучасних можновладців офіційно затвердити нове державне свято, стосувалися інші пізнавальні заходи для читачів різного віку. Наприклад, працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів ділилися цікавими фактами про видатних військових і державних діячів минувшини й легендами про бойову звитягу «вільних людей» (а саме так, за деякими даними, перекладається слово «козак») з учнями 7-А й 7-Б класів ЗОШ № 5 в межах історичного хроноскопу «Мужність і відвага крізь віки». Відвідувачі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів – учні 2-Б класу Першої міської гімназії та 3-А класу ЗОШ № 6 – черпали нові знання з години українознавства «Козацька Україна».   

     Працівники відділу масової роботи та естетичного виховання ще розширили тему й етнобесіду «Під покровом Богородиці» присвятили всім віруванням, дійствам і традиціям до 14 жовтня, поширеним у народі. Учням 4-Б класу СПШ № 3 пощастило дізнатися багато нового про осінні весільні обряди в українських селах, перші вечорниці, народні прикмети, пов’язані з польовими роботами, ярмарки й щедрі храмові свята. А ще – про перекази, якими народ засвідчив явлені Богородицею дива в часи ворожих навал і мирного зведення церков.   

     У тому самому відділі для учнів 4-Б класу Першої міської гімназії та 3-А класу СПШ № 17 провели патріотичну годину «Україна – славний край козацтва». Однак цей захід балансував на межі пізнавального й розважального, адже, крім інформації про славетних предків, містив вікторину для перевірки ерудиції присутніх і патріотичний флешмоб. Завдяки останньому, діти наповнилися енергією й добре розім’ялися за допомогою нескладних танцювальних рухів під відому українську пісню.

     Як слід повеселитися дітлахам теж ніхто не заважав. Щоправда, будь-які розваги бібліотекарі пов’язували з Днем українського козацтва й дозволяли малечі випробувати ті здібності, якими пишалися наші войовничі пращури. Так, для патріотичної гри «Ми маленькі козачата», якою у відділі масової роботи та естетичного виховання потішили учнів 4-А класу Першої міської гімназії, 2-А й 2-Б класів ЗОШ № 8, читачам довелося неабияк напружитися. Вони й навприсядки ходили, і куліш «готували» (щоправда, інгредієнти страв були намальовані на картках), і вражали конкурентів гостротою зору й прицільністю, і бігали з хула-хупом, що правив за човен на переправі, і пам’ять тренували. Майбутнім козакам і козачкам довелося зображувати тварин, у яких, за чутками, могли перевтілюватися характерники, співати, танцювати, відповідати на каверзні запитання. З усіма випробуваннями діти вправлялися з честю.

     В улюблену багатьма постійними користувачами відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів військово-патріотичну гру «Гей, джуро, ставай до бою!» на цей раз бавилися учні 3-Д, 4-Д класів СПШ № 17 та 3-А класу Першої міської гімназії. У цій забавці бібліотекарі пропонували малечі чергувати інтелектуальні вправи (як-от «збирання» «залізного коня» за назвами деталей, дешифровка таємних послань і жонглювання козацькою термінологією) з рухливими й жвавими змаганнями. До останніх належав конкурс з одягання шароварів і в’язання кушака на швидкість, зведення фортечного муру з кубиків, двобій із серії «хто сильніший» та естафета, де переміщатися доводилося «повзунцем».

     Гра «Як козаки до бібліотеки ходили» у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів дозволила учням 6-Б класу СПШ № 20 як слід покричати, насмішити одне одного пантомімою, знайти застосування начебто непотрібним речам, потанцювати з несподіваним реквізитом і, звісно ж, добряче повеселитися. Адже здобувати перемогу й підтримувати душевну силу кожному з нас дає не лише відточений розум, уміння співпереживати й перейматися патріотичним духом. А ще й здорове почуття гумору та прагнення спрямувати надмірну енергію в мирне творче русло.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.jpg 010.JPG 011.JPG 012.jpg 013.JPG 014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg