background

    Підсумковий етап чергового навчального циклу програми неформальної громадянської освіти молоді «Майстерня сільських ініціатив», означений як «Майстерня досвіду», відбувся в нашому закладі 6 липня. Близько 50 юних представників сільських громад Донецької, Закарпатської та Черкаської областей у цей день стали живими книгами – історіями про створені ними зміни у своїх маленьких і великих спільнотах, аби ознайомити з проектом усіх небайдужих. Для широкого загалу захід мав назву «Жива бібліотека: сторінки змін у громадах» і неабияк мотивував молодь до суспільних звершень, а старше покоління – до підтримки креативних ідей.

     На абонементі й в читальному залі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів, у Кімнаті казок, у відділі масової роботи та естетичного виховання та в холі бібліотеки діяли одночасно кілька майданчиків, на яких юні ентузіасти віком до 18 років ділилися досвідом і враженнями від впровадження власних ідей на малій Батьківщині. Випускники «Майстерні сільських ініціатив» розповідали, як влаштовували молодіжні велопробіги кількома селами своєї області, збирали легенди й знімали документальні стрічки для популяризації рідної місцини й розвитку в ній туризму, упорядковували зони дозвілля, парки, пам’ятні алеї для школярів та дорослих односільчан. Активна молодь оновлювала бібліотечні фонди у своїх школах та місцевих читальнях, ставила з малюками театральні постановки, збирала клуби за інтересами для жінок віком «50+». Дехто на прикладах демонстрував, як зорганізував свою громаду до систематичного сортування сміття. Інші описували проведені для дітей футбольні тренування й змагання, а для закріплення ефекту проводили для слухачів вікторину з історії українського футболу. Для презентації власних ідей активісти підготували майстер-класи, перформанси, квести, фото- й відеопрезентації, численні плакати й інші наочні матеріали. «Жива бібліотека» стала можливістю не лише вкотре поспілкуватися з ініціативними однолітками з інших регіонів України, а й отримати відгук від спільноти та поглянути на свої й чужі зусилля свіжим оком.

     Загалом, така презентація проведеної роботи й втілених ініціатив («Майстерня досвіду») – лише завершальний захід у навчальному циклі, що триває близько року. Програма неформальної освіти «Майстерня сільських ініціатив» пропонує учасникам також «Майстерню ідей», протягом якої молодь вчиться брати на себе відповідальність, аналізує процеси, які відбуваються в суспільстві, шукає натхнення й знайомиться між собою. Потім приходить черга «Майстерні дій», коли активісти переходять до практичних занять і вчаться втілювати ідеї завдяки різноманітним тренінгам із тайм-менеджменту, фінансового планування, пошуку ресурсів, основ роботи в команді тощо. Надалі коучі й ментори підтримують учасників на етапі реалізації заявлених проектів із покращення життя сільської громади.

     Насамкінець, слід зазначити, що цього року «Майстерня сільських ініціатив» підготувала вже четвертий випуск. Цю суспільно корисну програму впроваджує громадська організація «Інша Освіта» та Коаліція молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина» у партнерстві зі спілкою MitOst e.V. за фінансового сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини та Фонду Роберта Боша в межах проекту «Діалог заради змін». Детальніше про їхню діяльність можна почитати на сайті «Майстерні…», а про «Живу бібліотеку» – на сторінці події в мережі Facebook

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.jpg