background

         Погодьтеся, навряд чи пляж або ліс можуть поступатися в дитячій свідомості книгозбірні. Але в бібліотеки є безліч переваг! Мільйони цікавих історій у її фондах не залежать від безхмарності неба, температури повітря чи кількості комарів. А веселі й інформаційно наповнені заходи допомагають знаходити друзів і пізнавати світ не гірше, ніж чергова прогулянка на природі. Усі ці тези залюбки підтвердять діти, що відпочивають у пришкільних оздоровчих таборах, – саме ця категорія читачів складала більшість серед учасників червневих бібліотечних заходів. Після цих відвідин їм точно є що пригадати.

     Кількість таких відвідувачів цього літа виявилася навіть більшою, ніж торік – 2522 особи. До ігор і бібліотечних уроків у просторих залах нашого закладу долучилися діти й підлітки з оздоровчих таборів черкаських СПШ №№ 14, 17, 23, 26, 33, 34, ЗОШ №№ 6, 8, 12, 21, 22, 27, 28, 30, гімназій №№ 9, 31, НРЦ «Країна добра», приватної школи «Софія», навчальних закладів м. Сміли, дитячого оздоровчого табору «Дніпровська хвиля» Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Центру дитячого розвитку «Смарт-кідз», табору «Дошкільнятко». А також учасники мовних таборів СПШ № 3 та гімназії № 9.

     Про те, що цьогорічне літо в бібліотеці буде гамірним, можна було здогадатися вже за Міжнародним днем захисту дітей – усіляких веселощів і серйозних розмов із такої нагоди замало не було (детальніше про це можна почитати у відповідній статті на нашому сайті). Надалі градус емоцій у бібліотеці не знижувався. Приводом побігати, пострибати, потанцювати, порозгадувати вікторини, поспівати, перемогти суперників у кумедних естафетах і як слід відпочити скористалися учасники пізнавально-розважальної години «Ура! Канікули!», конкурсно-ігрової програми «Музика лунає – гру розпочинає», гри-розваги «Літня школа запрошує», музично-розважальної програми «Літо, літо, як тебе не любити».

     Численні ігри тільки підняли планку якості, наочно продемонструвавши малечі, що для успішної гри згодяться всі знання, здобуті в школі, а ще начитаність, бурхлива фантазія, вміння працювати в команді й дотримуватися правил. Скажімо, любов до пригодницьких повістей та історичних романів неабияк допомогла гравцям у квесті «У пошуках піратських скарбів», інтелектуальній регаті «Піратська фортуна» та пригодницьких перегонах «Академія шпигунства». Пристрасть до казок вітчизняних авторів і якісних українських часописів дуже потрібною була в грі-подорожі «Лісова школа» й пізнавально-розважальній грі «Пізнайкова скарбничка». Звичка вчащати до книгозбірні стала в пригоді учасникам бібліоквесту «Що в бібліотеці?» й гри-конкурсу «Уважні й начитані». А продемонструвати всім охочим, що таке справжня ерудиція, дозволили гра-мозаїка «Маємо багато знань і готові до змагань» та гра-головоломка «Неспішно  крок за кроком минають пори року».   

     Для того, щоб малюки задовольняли й розвивали свій естетичний смак, в арсеналі бібліотечних подій знайшлося місце для мистецьких заходів. Потішити слух знахідками сучасних композиторів, порадувати око шедеврами живопису й знайти зв’язок різних арт-об’єктів із літературою користувачі могли завдяки ігротеці «Цей загадковий світ мистецтва», пізнавально-ігровій програмі «Подружись із мистецтвом», музичній розвазі «Загадки музичні про тваринок симпатичних» та музичній мозаїці «Співаймо разом пісні з мультфільмів».

     Вибагливі юні ерудити теж не стояли осторонь – для них у працівників відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів, відділу масової роботи та естетичного виховання та відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів також знайшлося чимало ідей. Поповнити багаж своїх знань діти мали можливість під час пізнавальних відеогодин «Котофотовернісаж» та «Відкриваємо Європу», слайд-шоу «Світ твоїх захоплень», каравану вражень «Німеччина – країна фестивалів», пізнавальної години «Істоти різні – добрі і грізні», пізнавальної відеогодини «Незвичайні морські істоти», зоотерапії «Подорож в країну Мурляндію», народознавчого енциклопедичного дайджесту «Усі ми різні та ми єдині, бо живемо в Україні», казкової подорожі «У світі чарівних казок», віртуальної експедиції «Планета чудес і загадок», бібліокіно «Читали. Дивилися. Радимо!».

     Здебільшого, у нагороду за терпіння, активність і небайдужість після заходів маленькі читачі отримували можливість переглянути в спеціально обладнаних залах мультфільми. Старші ж продовжували знайомство із темою, обираючи книжки для домашнього читання або відвідуючи Інтернет-центр.

     У межах бібліотечної програми «Літо з книгою» від початку канікул усі бажаючі можуть ознайомитися з переліками літератури, рекомендованої за шкільною програмою для різних класів, що наявна у фондах читальні, на нашому сайті. А з 19 червня актуальні журнали можна погортати на бібліотечному пункті нестаціонарного обслуговування під відкритим небом – у Черкаському міському дитячому парку.

     Вагомим доповненням до циклу заходів «Літо з книгою» стала праця відділу масової роботи та естетичного виховання й сектору нестаціонарного обслуговування відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів у санаторіях «Пролісок», «Сосновий бір», оздоровчому таборі «Мрія», Черкаському обласному притулку для неповнолітніх. Крім можливості ознайомитися з різножанровими книжками й часописами, на дітей у цих закладах також чекали захопливі дійства. Зокрема, ігрова програма «Радість дзвінкого дитинства», літературна гра «Казкова мозаїка», відеоподорож «Мандруємо вулицями міста», музично-розважальна програма «Літо, літо, як тебе нам не любити», розважально-ігрова година «Розумні, кмітливі, допитливі, сміливі», година етики «Правила хорошого тону на  кожен день», година пам’яті «У їхньому житті була війна».

008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.jpg 019.JPG 020.JPG 021.JPG 022.JPG 023.JPG