background

        Висловлювати свої почуття до найближчої людини на землі – мами – можна по-різному. Хтось звертається до конгресів і президентів, аби започаткувати свято на її честь. Саме так зробила американка Анна Джарвіс на початку ХХ століття. І їй ми завдячуємо тим, що в другу неділю травня відзначаємо Міжнародний день матері. Хтось пише пісні, вірші, створює картини й скульптури, присвячені матусям. Такі творіння можна знайти в більшості видатних діячів мистецтва світу. А хтось, долаючи сором’язливість, декламує на сцені поезії й розігрує сценки, виконує на музичних інструментах весняні композиції й повторює акробатичні трюки, залучає мам до конкурсів і кружляє з ними у вальсі. Саме це робили наші читачі на бібліотечних заходах, присвячених Дню матері.

     Представляти однокласникам, членам родини й цікавим бібліотекарям свої таланти в межах святкувань у книгозбірні – справа для малечі не нова. Наприклад, відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів традиційно пропонує для цього майданчик, готує сценарій дійства й згуртовує дітвору для підготовки. Однак це не означає, що з року в рік захід повторюється, адже здібності в дітей різні, й кожне прагне проявити себе як унікальну й обдарованому особистість. Тим більше, що нагорода за це варта зусиль – посмішка й радість близьких людей. 11 травня в родинному святі «Мама – сонечко в сім’ї,  ми – промінчики її» взяли участь учні 4-В класу СПШ № 17. Основна відповідальність лягла на представників сильної статі: вони мали не лише потішити мам і бабусь, а й надихнути однокласниць, які теж колись приміряють на себе почесну роль берегині роду. Тож хлопці завзято декламували гуморески про родинні й шкільні ситуації, читали ніжні вірші про весну, жінок і красу, виконували кумедні частівки. Однак дівчатка теж не чекали на узбіччі! Вони нерідко приєднувалися до читань і співів, а дехто навіть підготував індивідуальні музичні номери.

     Аби трошки зменшити напругу й розбавити урочистості легкими розвагами, дітлахам і їхнім мамам запропонували низку ігор. Так, учасники кумедних змагань «заселяли» планети людьми (на швидкість розмальовували повітряні кульки чоловічками), колективно малювали мамині портрети, намагалися представити публіці строфи П. Тичини щораз з іншими емоціями. Та чи не найбільше насміялися під час конкурсу перукарок, коли дівчатка намагалися якомога прудкіше повив’язувати на макітрах своїх однокласників акуратні чубчики на яскравих резинках.

     Більш серйозний настрій у читачів передбачала інформаційна бесіда «Найкраща в світі ти, моя матусю» у цьому ж відділі, яку відвідали учні 2-Б класу ЗОШ № 6 і 3-Б класу Першої міської гімназії. З малюками обговорили витоки свята, його значення для світової спільноти, роль матері в українському суспільстві й символи берегині роду. Наприкінці заходу діти підписали листівки для матусь.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

      Відвідувачі відділу масової роботи та естетичного виховання також випробували свої сили в якості стилістів-перукарів. Щоправда, тут іміджмейкери й клієнти помінялися місцями. Наприклад, у літературно-музичному калейдоскопі «Матусю рідна, наймиліша, тобі я шлю свою пісні», учасниками якого стали учні 3-В класу СПШ № 17 та 2-В класу СПШ № 3, вишукані зачіски дівчаткам робили вже хлопчики. Цей та інші виклики дітлахи приймали охоче. Тим більше, що забавки чергувалися з ліричними відступами – прослуховуванням записів пісень про матусю із улюблених мультфільмів і кінострічок, розповідями бібліотекаря про історію Дня матері й про легенди, пов’язані із жертовністю матері заради дитини. Похизуватися своїми талантами малюки теж встигли.

      Як і їхні «колеги» з 3-А класу Першої міської гімназії. Тільки ця дітвора художні номери представляла на святі-розвазі «Я – частинка своєї сім’ї». Акробатичні фігури, танці, гру на фортепіано й скрипці, спів та інші мистецькі сюрпризи юні артисти презентували не тільки мамам і бабусям, а ще й татусям і дідусям. Оскільки мова на цьому заході йшла про родинні цінності й значення кожного члена сім’ї. Відповідно, вірші та притчі, які звучали зі сцени, стосувалися всіх. Дорослі при цьому не обмежилися роллю звичайних глядачів, вони активно долучалися до всіх забав. Коси дівчаткам на цей раз плели татусі; мами простягали руки, що їх дівчатка й хлопчики мали впізнати на дотик; дідусі згадували щонайбільше жіночих імен. Дітвора змагалася між собою на найбільшу кількість ласкавих слів для мам і на швидкість вдягання фартухів (кожен-бо впевнено заявляв, що є ретельним помічником по господарству для батьків). Подружні пари найбільше вподобали конкурс «Смачний комплімент», під час якого чоловіки казали жінкам компліменти, а ті, у відповідь на кожну нову похвалу, називали якусь добру домашню страву. А потім усі гуртом розв’язували питання тематичної вікторини.   

 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG