background

     Всеукраїнський тиждень дитячого читання – завжди обіцянка найкращих літературних вражень, розширення горизонтів, нагода добре роздивитися всі куточки бібліотеки, дізнатися про її повсякденну роботу та унікальні проекти. Цього року протягом весняних шкільних канікул наші читачі також не нудьгували: до їхніх послуг були численні ігри, пізнавальні заходи, театралізовані дійства, змагання, квести й багато іншого в усіх відділах обслуговування бібліотеки.

     У відділі масової роботи та естетичного виховання дотримувалися балансу між представленням серйозної, насиченої фактами інформації та веселою інтелектуальною боротьбою. Розширити свою ерудицію відвідувачі відділу могли, наприклад, завдяки мандрівці в часі «Від кам’яної книги до електронної». Перед уважними учнями 9-Б класу СПШ № 17 промайнули періоди зародження масової комунікації з людьми-книгами, вузликовим письмом та малюнками в печерах, винайдення передвісників паперу й першого друкарського верстату, рекорди видавництв й окремих умільців, яким вдалося створити унікальні книжки – найбільші та найменші у світі. А ще учасники заходу більше дізналися про процес появи друкованого видання від його написання й першого редагування до продажу в крамницях. І здійснили віртуальну подорож найоригінальнішими бібліотеками планети.

     Ліпше орієнтуватися в царині образотворчого мистецтва тепер зможуть учні 3-А класу ЗОШ № 8 – після відвідування галереї творчості сучасних художників «Оживає в душі кожній світ чудесний, світ художній». Так само, як у національному фольклорі – учні 1-А, 1-Б класів цієї-таки школи, – на них чекала весняна розвага «Мелодії весняних свят». Обидві категорії читачів по-новому поглянули на естетику професійного арту й народної фантазії щодо загадок природи. У випадку з галереєю художників читачі спробували навіть наслідувати митців у власній творчості. Знавці ж календарно-обрядового фольклору не тільки заглибилися в історію, а й добряче відпочили: після розповіді бібліотекаря на них чекали веснянки й усілякі рухливі конкурси.

     Дещо більш витончено й інтелектуально розважалися учасники літературного розшуку «У країні Читалії» й турніру допитливих «Розумники та розумниці». Перший передбачав боротьбу учнів 3-Б і 4-Б класів ЗОШ № 8 у володінні термінологією й навичками справжніх детективів. Дітлахи складали досьє на відомих літературних героїв, вчилися зашифровувати таємні послання й розкодовувати секретні повідомлення, впізнавали персонажів книг і фільмів за короткими фразами й описами, а ще працювали з речовими доказами – предметами з різних казок. Так, малеча не лише погортала портрети знаменитих вигаданих сищиків, а й спробувала опанувати методи їхньої роботи.

     «Розумниками і розумницями» на цей раз були учні 2-Б класу СПШ № 3. Своє право на звання допитливих і кмітливих вони виборювали у вікторинах із літератури, природознавства, математики, логіки, спорту й сфери загальних знань. Боротьба була справедлива й запекла.

     Відпочити ж душею користувачі відділу – учні 2-В класу СПШ № 3 – змогли під час ігротеки з елементами театралізації «Стежками улюблених казок». Вони встигли не лише помірятися силами в інтелектуальних баталіях, а й розслабитися під час невеличкої вистави за мотивами популярних чарівних історій.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     По-своєму з українським фольклором й авторськими художніми творами працювали відвідувачі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Усі улюблені народом жанри словесності – приказки й прислів’я, загадки, лічилочки, байки й анекдоти, пісні й прикмети – перебирали учні 3-А класу Першої міської гімназії, 3-А класу СПШ № 3 й 3-З класу СПШ № 17 на конкурсі знавців українського фольклору «Народ скаже, як зав’яже». Поспівчувати героям добре відомої народної казки й на переконливих прикладах засвоїти мораль про вартість ретельної роботи та взаємної поваги вдалося вихованцям ДНЦ «Софійка» через лялькову виставу «Колосок». Дивуватися багатій фантазії зарубіжних дитячих письменників і мандрувати лабіринтами їхньої творчості пощастило учням 4-А й 4-Б класів Першої гімназії. До їхніх послуг була гра-феєрія «Золотий квиток у казку», розроблена за сюжетом веселої фантастичної історії «Чарлі і шоколадна фабрика» Роалда Дала.

 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG

     Працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів з користувачами й бігали коридорами читальні, й перевтілювалися в різні образи, й розбирали приклади вдалих і не дуже екранізацій, і підвищували собі настрій. Серед рухливих заходів варто назвати бібліоквест «Знання і таємниці на книжкових полицях», спрямований на вивчення функцій і відділів книгозбірні. Його завдання виконували учні 6-Г класу СПШ № 17. В іншому контексті коридори бібліотеки досліджували учні 6-А класу ЗОШ № 7: їхньою метою було віднайти таємні цінності морських розбійників і запалитися азартом відважних мандрівників минулих століть. Усе згідно з легендою квесту «У пошуках піратського скарбу» за мотивами книг Жуля Верна та Роберта Стівенсона. До слова, уже після закінчення Тижня дитячого читання, 28 березня, школярі Черкас взяли участь в експериментальному форматі цього ж квесту – зокрема, спробували змагатися не зі своїм класом, а разом із друзями, за попередньою реєстрацією. Досвід такого «збірного» квесту вийшов позитивним, тож надалі бібліотека зможе ще повертатися до цієї практики.

     З’ясувати міжгендерні стосунки спробували учні 5-Б класу ЗОШ № 7 у мегабатлі «Хлопці vs дівчата». Звісно, веселі змагання на творчу фантазію, швидкість реакції, знання психології й характерів однокласників, акторську майстерність та почуття гумору навряд чи раз і назавжди вирішили питання, яка стать лідирує. Зате насміялися учасники досхочу.

     Стати експертами в літературознавстві й питаннях перенесення бестселерів на кіноплівку мали шанс учні 5-А класу ЗОШ № 22 та 5-А класу СПШ № 20. Перші відвідали бібліогід «Письменники зарубіжних країн», другі подивилися трейлери до екранізацій та обговорили їхню якість під час бібліокіно «Читали. Дивилися. Радимо. Випуск 1».

     А завершити Тиждень дитячого читання на позитивній ноті користувачам цього відділу покликана була допомогти інформаційно-розважальна година «Поділись усмішкою своєю». Її учасниками стали учні 5-А класу ЗОШ № 11.

 

018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG 022.JPG 023.JPG 024.JPG 025.JPG