background

      Можливо, традиція регулярно відстежувати новини за періодичними виданнями й відходить у минуле, але тільки в «дорослому» світі. Дитячі журнали й досі залишаються щиро любленими малечею, адже містять стільки цікавинок, розваг, кумедних речей і поживи для фантазії! Що вже й казати про видання, на яких зросло не одне покоління юних читайликів. Журнал «Барвінок» – зразок саме такого, незмінно успішного, якісного часопису, кількість шанувальників якого нараховує мільйони. Цього року видання відзначає своє 90-ліття. І з нагоди круглої дати у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів підготували свято-ювілей «Барвінковий розмай». Відвідали захід у Тиждень дитячого читання учні 4-Д і 4-Є класів СПШ І – ІІІ ступенів № 17.

      Перш, ніж розпочати своєрідний серфінг сторінками «Барвінку», читачі трохи ближче познайомилися з його історією. Зокрема, з’ясували, що сучасну назву він дістав лише після Другої світової війни. Від початку існування згуртував довкола редакції чимало знаменитих і дуже талановитих письменників, як-от Микола Трублаїні, Андрій Малишко, Володимир Сосюра, Наталя Забіла, Максим Рильський, Михайло Стельмах, Всеволод Нестайко, і досі продовжує запрошувати до публікації кумирів дітлашні – Галину Малик, Зірку Мензатюк, Івана Андрусяка, Ірен Роздобудько та інших. Має цілу купу рубрик для різного штибу розваг і пізнання, персонажів-«мешканців» сторінок, які опановують світ разом із читачами. Заохочує передплатників захопливими конкурсами й стипендіями. А ще є справжнім рекордсменом серед українських дитячих часописів.

     Для того, щоб продемонструвати малюкам, наскільки весело й корисно можна провести час за читанням «Барвінку», бібліотекарі організували цілу подорож-гру за рубриками видання. Так, із «Календариком-нагадайликом» діти освіжили в пам’яті всі важливі державні й релігійні свята українців. З рубрикою «З торбинки дядечка Запитальника» розв’язали кілька вигадливих ребусів із народними прикметами. Із «Балакучим Мотею» впізнавали тварин за описами їхніх рекордів. Із рубрикою «Наш скарб – рідна мова» розбирались у значенні рідкісних українських слів. А ще дітлахи пов’язували яскраві екранізації з літературними оригіналами, складали максимальну кількість коротких слів із довгої лексеми «барвінок» й уважно вислуховували цікаві факти, якими, за традицією журналу, ведучі супроводжували кожне змагання. 

     Такий динамічний розбір усіх принад «Барвінку» розпалив у малечі читацьке завзяття. Напевне, учасники свята в майбутньому не один раз звернуться до сторінок видання, яке точно зробить їх більш ерудованими й веселими. Ті ж, кого захід або стаття надихнули до читання різних випусків часопису, можуть погортати їхні сторінки й досі: у вестибюлі бібліотеки працює виставка «З днем народження, «Барвінку»!».

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG