background

       Який місяць року може зрівнятися з груднем за кількістю див і приємних сюрпризів? Мабуть, жоден! Очікуючи на найказковіше свято року, діти залюбки відстежують інші значущі події зимового календаря, не втомлюються отримувати подарунки й не соромляться просити про них. Зберігати веселий настрій протягом останніх днів року й краще пізнавати національні традиції святкувань нашим читачам допомагають численні заходи, які є в арсеналі бібліотеки. Наприклад, до Дня святого Андрія Первозванного та Дня святого Миколая.

     День святого Андрія найбільше до душі старшим дітям, а все завдяки романтиці традиційних зимових вечорниць і всіляких молодіжних змагань. Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів уповні використовує багатство народних розваг, звичних для 13 грудня. У діло йдуть цікаві розповіді про взаємні жарти дівчат і хлопців на вечірках наших пращурів, про теми для спілкування в молоді XVIII – ХІХ століть, про звичаї вшанування апостола Андрія та язичницького свята Калити. У стилізованому під традиційну світлицю читальному залі особливо добре сприймаються правила організації юнацьких «посиденьок», ритуали з випікання смачного солодкого хліба – калити, таємниці ворожінь на судженого. Та найбільше читачі полюбляють рухливі й інтелектуальні змагання, запозичені з давніх часів.

     Кожна група дітей, які стають учасниками вечорниць «Ой, Калита, Калита, із чого ти вилита…», воліє потренуватися в стрибках за підв’язаною на спеціальній палиці калитою. Кому щастить вкусити добреник, той може собою пишатися. Про те, щоб як слід скуштувати ласощі, не йдеться, ще нікому не вдавалося «відщипнути» достатньо великий шматок – тут справа престижу, а не гастрономічних задоволень! На невдах чекає жартівливе покарання – їхні носи щедро змащують сметаною веселі однокласники. Перчинки дійству додає розподіл серед претендентів на калиту ролей пана Коцюбинського й Калитинського. Перед тим, як розпочати гонитву за ароматною випічкою, треба ще розіграти певну сценку з розмовою цих двох панів. Фізичні вправи добре «розбавляють» загадки для хлопців, якими чарівні панночки мають перевіряти розум і дотепність кандидатів на руку й серце. А ще ворожіння на долю й успіхи в навчанні. Цього року вечорниці відвідали учні 5-А класу ЗОШ № 12 та 5-Б класу СПШ № 20. Уже насміялися й нажартувалися одне над одним на рік уперед.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Малюки теж цінують ігри, але найбільшою інтригою в цей період для них є питання, чи вгадає святий Миколай із подарунком? Чи оцінить він усі добрі справи, виконані малечею за рік, і чи закриє очі на маленькі капості й суперечки з батьками? До 19 грудня з’ясувати це навряд чи виходить, але спробувати переконати чудотворця у своїх добрих намірах і чистій душі цілком можна встигнути заздалегідь. Найефективніший засіб – написати йому відвертого листа. Чим учні 2-А класу Першої міської гімназії та 2-Б класу СПШ № 3 активно займалися наприкінці народознавчих оповідок «Поміж ясних зір витають білі коні Миколая» у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Звісно, перед тим, як взятися за ручки й папірці, дітлахам важливо налаштуватися й добре зрозуміти, до кого саме вони звертаються. У цьому завдання їм допомагає інформація від бібліотекаря про легендарну постать архієпископа Мир Лікійських, приписувані йому дива й традиції вшанування святого Миколая в різних країнах.

006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg