background

        Здійснилося! Тридцять переможців конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень» отримали заслужені призи. І на додачу – приємний подарунок у сфері емоцій – захопливий квест бібліотекою за мотивами мегапопулярної серед підлітків серії книг Наталії Щерби «Часодії». Як це було, читайте нижче.

     Традиція доповнювати грамоти лауреатів і символічні призи у вигляді книг масштабними несподіваними заходами вже міцно укорінилася в нашому закладі. Варто згадати хоч би й нагородження переможців минулорічної «Фабрики…», веб-квесту, присвяченого Майї Фроловій або обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Мрії про Україну». На цей раз най-найкращих очікувало дещо особливе – і за сюжетом, і за атмосферою. Звісно, ми не мали за мету дослівно перенести весь чарівний часовий світ Наталії Щерби в бібліотечний інтер’єр. Важливим тут було максимально уникнути спойлерів, аби розпалити в тих, хто ще не встиг подолати багатотомний бестселер, щирий інтерес до негайного читання. Ну а віддані фани серії (були серед наших переможців і такі) могли належно оцінити часові атрибути, що перекочували з книжкових сторінок у бібліотечні кімнати, і вловити всі натяки на закручену фабулу. Завдання квесту вийшли самобутніми – без однозначної прив’язки до літературної основи, але від і до в її дусі.

     П’ять команд наших «фабрикантів» отримали емблеми з позначенням п’яти фентезійних рас (часодії, феї, ремісники, століти й духи) й на чолі з досвідченими експедиторами (працівниками книгозбірні) вирушили на пошук семи ключів. Срібний, бронзовий, золотий, рубіновий, залізний, кришталевий і чорний артефакти, втілені за ескізами художньо обдарованого бібліотекаря Тетяни Вернигори, надійно заховалися в однойменних кімнатах, що їх також годилося знайти. Без жартів, у нашій читальні три поверхи плюс підвал, і на всьому цьому просторі дверей аж ніяк не бракує. Відшукати потрібний кабінет – ще півсправи. На приступі до кожного ключа на учасників гри чекала особлива вимога. Так, рубінова кімната, згідно з книжковою легендою, вимагала від іспитника краплину крові. Вени ми своїм читачам, певна річ, не різали. Але «обманути» кімнату таки примудрилися – за допомогою спеціального хімічного експерименту. Видовищна процедура несла в собі й повчальний меседж: ті, хто в Інтернеті заподіюють собі рани на руках-ногах, примушуючи дітей-глядачів повторювати сумнівні «подвиги» (привіт сумнозвісному «Синьому киту»!), не завжди сумлінні. А «кров» на ділі може виявитися просто сумішшю реактивів на шкірі…

     Решта інтер’єрів у нас також не запороли справи. У кришталевій кімнаті знайшлося місце павукам, у срібній – дзеркалам, у бронзовій – басейну з мертвою та живою водою й піску, у чорній – іграшкам. Завдання зовсім не були зловісними чи надто складними: гравцям потрібно було пригадати повні імена ключників, пройти розроблений нашими бібліотекарями тест «Хто ти з «Часодіїв»?», пригадати прислів’я про золото, витягти Стального Зубка (чорний ключ) з дуже несподіваного місця. У підсумку, і насміялися, і з хорошою  сучасною літературою ознайомилися (нехай тільки в загальних рисах), і дізналися багато нового. Команди, які зібрали всі сім ключів, вирушали до Розколотого Замку (на щастя, такий, за збігом обставин, розміщений зовсім близько до бібліотеки), де проходили мудровану вікторину на тему часу й отримували запрошення на бал – церемонію нагородження.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG

     Після такої активної розваги якраз час було згадати про серйозне. І урочистості пройшли гладесенько-рівнесенько. Присутні переглянули кумедний відеоролик, «нарізаний» із найсмішніших кадрів конкурсних робіт. А ще подивилися на творчі продукти перших серед найкращих і ближче зазнайомилися із членами журі. Наприклад, асистент режисера, гостьовий редактор ПАТ НСТУ «Рось» Оксана Савенко зі сцени поспілкувалася з переможцями. Та й з Оленою Мороз учасникам вдалося зустрітися не раз – наша компетентна суддя, а за сумісництвом керівник дитячої відеостудії «Соняшник» Черкаської обласної бібліотеки для дітей і прекрасний фотограф погодилася попрацювати на нашому святі фотокореспондентом. Тож супроводжувала хлопців і дівчат під час квесту й після нього.

     Інші члени журі також казали переможцям теплі слова й вручали спеціальні відзнаки. Так, директор видавництва «Брама-Україна» Олександр Третяков презентував Маргариті Ялинській, яка впала йому в око, її художній портрет, виготовлений у видавництві й ошатно вбраний у рамку. Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, поетеса та перекладач Ганна Синьоок обдарувала Діану Геріх та Юлію Березовську збірками власних віршів з автографом. Анастасія Бондаренко одержала солодке кавування у Львівській майстерні шоколаду в м.Черкасах (у цьому ділі кав’ярня люб’язно погодилася бути спонсором) з іще одним членом журі – радіоведучим, конферансьє, актором Черкаського академічного обласного театру ляльок Миколою Королем.

     Решта переможців у різних номінаціях (повний їх перелік можна знайти тут) теж не зосталися без подарунків – захопливі якісні книги їм подарував спонсор – ІТ-компанія «SPD-Ukraine» у Черкасах. Представниця компанії особисто привітала «фабрикантів». Ми дуже вдячні спонсорам за підтримку, адже саме завдяки цим людям 30 переможців отримали в руки цінні друковані бестселери. Нарешті, настала черга власниці гран-прі зійти на сцену. Головний приз – новеньку електронну книгу – їй вручив Григорій Сіренок, керівник відділу по роботі з корпоративними клієнтами «BRAIN» Черкаси. Нагадаємо, що цей наш спонсор – роздрібна мережа магазинів комп’ютерної техніки, комплектувального та периферійного обладнання «BRAIN» – надає такий приз уже вдруге, спеціально для конкурсу відеооглядів.

014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG 022.JPG 023.JPG 024.JPG 025.JPG

     Після нагородження деяким переможцям випала ще одна приємність: дехто з них вирушив на професійну фотосесію в спеціально обладнаних у бібліотеці фотозонах. Прекрасні світлини їм забезпечили вже згадана Олена Мороз і фотограф та практикуючий психолог Костянтин Міщенко (також один із суддів). Отримати такий незвичний презент пощастило, насамперед, переможцеві он-лайн голосування в соціальних мережах – Кирилові Бесєдіну. А ще – тим «фабрикантам», які набрали не менше 26 балів у віртуальному челенджі. Це експериментальне змагання проходило на сторінці бібліотеки в соціальних мережах і переслідувало мету налаштувати майбутніх учасників часодійного квесту на потрібну хвилю.

      Усе, що гравці мали зробити, – виконати кілька нескладних і цікавих завдань. Старанним учасникам цієї боротьби потрібно було пригадати книжки, фільми, шедеври живопису, пісні, які оповідають про час. Крім того, довелося робити селфі зі старовинними годинниками, саджати квіти й дерева, писати вірші й оповідання із заданими словами. Чого тільки не робили Маша Біба, Діана Гладка, Андрій Довбуш, Максим Іохім, Юлія Кифорук, Єва Скакун, Наташа Степаненко, Настя Яковлєва та інші конкурсанти, аби здивувати нас і перевершити суперників! Дехто брав гумором і блискучим літературним стилем байок-історій про виконання завдань. Дехто вражав вишуканістю світлин і багатою фантазією. А хтось бив наповал незгасним ентузіазмом і постійним перевиконанням поставлених завдань.

     У результаті, портрети найстаранніших і найазартніших читачів поповнили не лише їхні особисті домашні архіви, але й прикрасили стіну книгозбірні. Ці фото, як і світлини, зроблені під час квесту, стали елементами спеціального пазлу-інсталяції «Бібліотека – територія читання», що його в будь-який час можна спостерігати у вестибюлі нашого закладу. До слова, один із учасників челенджу – Андрій Довбуш – настільки припав до серця бібліотекарям своєю винахідливістю, креативом, гумором і беззаперечним літературним обдаруванням, що одержав від наших працівників додатковий «приз глядацьких симпатій» – вигадливий настінний годинник.

     Загалом, день у нас вийшов яскравим і насиченим. Сподіваємося, всі учасники описаних подій залишилися задоволеними. А ми не втомлюємося нагадувати, що це свято у нас точно не останнє, як і численні конкурси й проекти для наших читачів. Будьте активними й креативними. І хтозна, можливо, героями наступних заходів, фотографій і статей станете саме ви.

026.JPG 027.JPG 028.JPG 029.JPG 030.JPG 031.JPG 032.JPG 033.JPG 034.JPG 035.JPG 036.JPG 037.JPG 038.JPG 039.JPG