background

     Поспілкуватися наживо з легендарним дитячим прозаїком, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимиром Григоровичем Рутківським двічі за один місяць пощастило читачам відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів – учням 6-А, 6-Б класів ЗОШ І – ІІІ ступенів № 19. А сталося це завдяки віртуальному зв’язку, який з майстром слова налагодили в нашій бібліотеці в межах скайп-зустрічі «Письменник-земляк В. Рутківський».

     Цікаво, що перший сеанс такого зв’язку відбувся за посередництва Одеської обласної бібліотеки для дітей ім. В. Катаєва з нагоди 80-річчя від дня народження нашого видатного земляка. Одеська книгозбірня (саме в цьому приморському місті зараз проживає письменник) підготувала для Володимира Рутківського справжній урочистий прийом, під час якого за участю місцевих читачів обговорювалися творчі досягнення митця й перипетії його життєвого шляху. Наші користувачі стали свідками цієї події й теж мали можливість поставити свої питання. Також засвідчити приязнь до автора блискучих історико-пригодницьких романів нам вдалося завдяки одночасній демонстрації роботи однієї з переможниць цьогорічного конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень» Діани Геріх (дівчинка надіслала на змагання читацьку рецензію на тетралогію Володимира Рутківського «Джури»). Письменник схвально відгукнувся про роботу своєї юної шанувальниці й подякував їй за підтримку.

     На жаль, цей сеанс довелося перервати завчасно – підвела якість зв’язку. Але в черкасців залишилося ще так багато запитань до земляка, що майже одразу було домовлено про наступну зустріч. І от другий сеанс ми провели на славу. Серед присутніх знайшлися справжні фани творчості Володимира Григоровича, які намагалися випитати в автора не тільки всю інформацію про його творчу кухню (звідки він черпає натхнення, з кого змальовує своїх персонажів, про що зараз пише), а і його домашню адресу, на яку діти палко жадали надіслати листа. Відповідаючи на зацікавлені репліки шанувальників, наш віртуальний гість розповів про свої творчі плани (зокрема, продовження казкової серії, у якій наразі співіснують «Бухтик із Тихого Затону» та «Гості на мітлі»); про свою щиру любов до тварин і те, як вони потрапляють на сторінки його книг; про те, що навіть найкращі екранізації його творів не перевершать друковане першоджерело. Спілкування вийшло дуже жвавим і плідним. Читачі не лише на власні очі побачили свого літературного кумира, а й висловили йому свою щиру прихильність. Залишилося тільки дочекатися, коли чудовий автор зможе особисто завітати на Черкащину – тоді, за його обіцянкою, дверей нашої читальні він не мине. 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG