background

       Скільки б земель ти не пройшов, скільки б архітектурних пам’яток не оглянув, скільки б мов і культур не опанував, у Всесвіті все одно залишається ціла прірва недослідженого. Більше, ніж людина може побачити, відчути й дізнатися за життя. Ці неозорі краї лежать далеко за межами нашої буденної осяжності – у космосі. Ще якесь століття тому годі було уявити «вилазки» за кордони земної атмосфери. А в наш час подібні мандри хоч і не стали звичною простою річчю, однак уже є реальністю, якій ми завдячуємо цілому колективу талановитих науковців, авіаторів і просто мрійників.

     Про те, як багато загадок і теренів для вивчення дарують нам позаземні простори, говорили з учнями 6-А, 6-Б класів СПШ № 3, 7-Б класу ЗОШ № 6, 6-А, 6-Б класів ЗОШ № 22 у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів на пізнавальній відеогодині «Зіркове небо нас таємницями манить». Захід був присвячений Всесвітньому дню авіації та космонавтики. Незалежно від того, яку професійну стежку діти оберуть надалі, мати уявлення про космос їм не зайве. Тож під час розповіді бібліотекаря читачі з’ясували, що теорія Великого вибуху – не лише популярний американський серіал, а комети – не просто невиразна розмазана пляма посеред небосхилу. Підлітки дізнавалися цікаві факти про астероїди, зірки, планети, галактики. І відкривали для себе чимало нового про ракети, відомих космонавтів, астрофізичні дослідження.

     Ще більше інформації про етапи вивчення космосу читачі мали змогу почерпнути зі спеціальної експозиції, представленої в лекційному залі бібліотеки. Поступове розгортання історії космічної справи спочатку в СРСР, а потім в Україні можна було простежити за медалями, значками, листівками, рідкісними фотознімками, книгами, зібраними й дбайливо збереженими підполковником запасу зенітно-ракетних військ ППО В’ячеславом Миколайовичем Масловим. Свою приватну колекцію він створював понад 45 років і тепер чимало може розповісти про відомих космонавтів-першопрохідців (і не тільки людей!), про інженерів-конструкторів, які розробляли найпотужніші й найбезпечніші ракети, про віддзеркалення космічної теми в культурі багатьох країн, у тому числі й екзотичних для нас Бурунді, Бутану, Монголії. Свої скарби В’ячеслав Миколайович представляв захоплено й детально, тож читачі побачили тему космосу в усіх ракурсах.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG