background

Українська народна іграшка сягає своїм корінням сивої давнини. Наші далекі прабабусі і прадідусі використовували для цієї цікавої справи все, що траплялося під руку: і глину, і дерево, і траву, і кукурудзиння, і полотно…

Мистецтво народної іграшки, незважаючи ні на що, не зникло, не занепало, а дожило до наших днів. Нині такі іграшки вважаються справжніми витворами мистецтва.

31 січня у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів відбувся майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. Провела його для учнів 4-А класу Першої міської гімназії Наталя Кузьменко, член обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, учасниця багатьох всеукраїнських та регіональних виставок.

Наталя Миколаївна розповіла учням про історію виникнення ляльки та секрети її виготовлення. Діти ретельно готувалися до майстер-класу, адже домашнім завданням було підготувати різноманітні клаптики тканини, які вже не потрібні для домашнього вжитку. Саме виготовлені із таких речей ляльки і стають справжнім оберегом оселі. Діти працювали дуже старанно, тому й вироби вийшли вдалими. Кожна лялька одержала ім’я: їх називали на честь бабусь, матусь, сестричок і подружок. Свої витвори діти понесли додому в дарунок найріднішим – своїм мамам.

Всі учасники майстер-класу дуже вдячні Наталі Миколаївні за таку цікаву зустріч.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg