background

     Хто ніколи не вірив у дива й не писав листи найулюбленішому чудотворцеві українських дітей святому Миколаю? Мабуть, і не знайти таких зараз. Адже так приємно тихим зимовим вечором, під керівництвом люблячих батьків, вхопитися за ручку чи олівчик і адресувати доброму дідусеві сором’язливе прохання про тістечка, морозиво, іграшки та інші, не менш милі серцю кожного маленького прохача, речі. Тож не дивно, що й на заходах нашої бібліотеки, присвячених Дню святого Миколая очі в дітлахів палали, а сердечка щемко стискалися від слів про прекрасні дива й втілення мрій під Новий рік.

     Постать цього святого люба не тільки малечі: до нього звертаються рибалки, моряки, мандрівники з різних країн, благаючи вберегти їх у дорозі й допомогти в усіх планах. Про реального архієпископа Мир Лікійських розповідають чимало незвичайних речей. Наприклад, про його допомогу трьом бідним сестрам, які, через наявні в ті давні часи вимоги до посагу, не могли вдало вийти заміж. Саме завдяки святому Миколаю дівчата отримали непогане придане й змогли влаштувати особисте щастя. Не менш прекрасна історія про повернуте батькам дитя, які загубили кровинку в морі й зверталися до святого з молитвою й щирою вірою. Ці та інші перекази про благодійні самовіддані вчинки Миколая за життя та його сприяння вірянам після смерті переповідали читачам у двох відділах нашої читальні на тематичних заходах. А ще говорили про традиції вшанування його пам’яті в різних країнах світу і те, в яких куточках дому дітлахи звикли шукати подарунки від святого.

     Відвідувачі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів під час години народознавства «Небо зорями цвіте – Миколай у гості йде» виявили неабияку завбачливість, тож після всіх цікавих відомостей вирішили написати Миколаєві листа. «Що раніше, то краще – точно отримає!» – подумали малюки й створили свої послання… 24 листопада. Щоправда, такий поспіх стосувався тільки 2-З класу СПШ № 17. Учні ж 2-Б класу СПШ № 17 зробили це значно ближче до важливого дня – 13 грудня. Учні ж 2-А класу СПШ № 3 трохи спізнилися з листуванням – для них годину народознавства провели 19 грудня, у саме свято, то довелося тільки слухати.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Користувачі відділу масової роботи та естетичного виховання – учні 1-А класу Першої міської гімназії – на уроці українознавства «В український рідний край поспішає Миколай» також не обмежилися самими тільки фактами й легендами. Після пізнавальної частини працівники відділу запросили малечу до розваг. Їм загадували веселі зимові загадки про сніг, морози, іній, лижі та інші приємні явища та речі, пов’язані з найхолоднішою порою року. А ще розповіли красиву історію про солодке дерево, яке плодоносить лише ночами перед новорічними й різдвяними святами. Святий Миколай збирає солодкі плоди й встигає до ранку рознести їх слухняним діткам. Під час пов’язаної із цією оповідкою гри завданням двох суперників було за короткий час із зав’язаними очима назбирати якнайбільше цукерок. Утім, перемагав не той, хто нагріб повні жмені, а той, хто готовий був поділитися набутками із переможеним. Нічого дивного, адже саме таким, чуйним, добрим дітлахам Миколай дарує ласощі.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG