background

      Спитайте будь-яку дитину, які миті в книгозбірні їй сподобалися найбільше, і вона обов’язково пригадає ті хвилини, коли в галасливій і веселій команді друзів грала в якусь захопливу гру. Воно, знаєте, й до читання тягне більше, коли на практиці, в атмосфері інтелектуальної конкуренції й щасливого сміху, тобі довели, що здобуті з книг знання можуть стати в нагоді. Ось тому до Всеукраїнського дня бібліотек у нас завжди проводиться безліч ігор і розваг: як не крути, а дитячі усмішки в стінах читальні – гарантія того, що свято вдалося!

     Долучитися до свята 30 вересня читачів припрошували вже у вестибюлі бібліотеки. Малюків та їхніх батьків зустрічали вікторини на знання особливостей роботи читальні й пов’язаних із літературою термінів. Найкмітливіші отримували солодке заохочення, що якнайліпше придалося для зголоднілих після школи дітлахів. Охоче гості книгозбірні витягали й літературні побажання та передбачення, що зарекомендували себе як улюблений елемент багатьох масових заходів серед читачів будь-якого віку. Хто не хотів відповідати на каверзні навкололітературні питання й ворожити, міг ознайомитися з виставкою малюнків наших відвідувачів. Свою художню фантазію й оригінальні архітектурні рішення малеча продемонструвала протягом невеличкої акції «Моя бібліотека майбутнього» (треба було до реального схематичного плану нашої читальні додати якнайбільше незвичайних і яскравих елементів, що обов’язково мали б сподобатися майбутнім поколінням наших читачів). Або зробити примітну й креативну закладинку-олівець для улюбленої книжки на імпровізованому майстер-класі.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     На імідж читальні як центру улюблених дитячих розваг цього разу неабияк попрацювали бібліотекарі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Так, учні 2-А класу СПШ № 3 позмагалися у вже описаній на нашому сайті грі-мозаїці «Інтелектуальна ігротека». А учням 4-Б класу Першої міської гімназії пощастило стати учасниками найновішої гри-феєрії «Золотий квиток у казку», розробленої у відділі за творами цьогорічного ювіляра Роальда Дала. Основою ігрового сюжету стала не так давно екранізована ексцентрична книга письменника «Чарлі і шоколадна фабрика». Аби вибороти право хоча б в уяві відвідати найпотаємніші куточки чарівної фабрики, дітлахи мали виграти спеціальний квиток-запрошення в розминці «Цікаві запитання про солодке». Їм довелося пригадати все, що вони знають про морозиво, зефір, льодяники на паличці, рахат-лукум, солодку вату й інші ласощі, й відгадати їхні назви за історичними фактами. Але зусилля ерудитів були не марними, адже на території «Шоколадної фабрики» може статися все що завгодно… Наприклад, доведеться шукати відмінності в цілій купі шоколадних цукерок; приводити у відповідність до літературних норм кумедну пісеньку працівників Фабрики умпа-лумпів; знайти рецепт морозива, що не тане; прочитати горіхову цитату, записану спритними білками і т. д., і т. п. Після таких пригод навіть найменш охочим до читання шибайголовам закортить погортати сторінки казки Роальда Дала.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     А ще працівники відділу перевіряли своїх відвідувачів на знання подробиць бібліотечного життя. Для цього учні 4-А класу ЗОШ № 19 мали пройти всі етапи уроку-гри «Вам знайомий дім книжковий». Історію існування читалень, писемності, друкарства дітлахи вивчали за допомогою ключових слів-пазлів, до яких бібліотекарі додавали короткі історичні довідки. Тісне знайомство з такими поняттями, як «абонемент», «бібліотечний каталог», «стелаж» «книгосховище», «формуляр», «примірник», малюки доводили, поєднуючи означені слова з тлумаченнями на хаотично розкладених картках. Завдяки кросворду-хованці гравці пригадали найпопулярніші літературні жанри. А ще учасники заходу добирали синоніми до слова «книголюб», складали якнайбільше лексичних одиниць зі слова «бібліотека» й розкодовували особливим чином зашифровану фразу про книгозбірні.

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG

   Не пасли задніх і працівники відділу масової роботи та естетичного виховання. Для своїх користувачів тут також підготували прем’єру – конкурсно-ігрову програму «Цікаві таємниці в книжковій скарбниці». Її учасники – учні 4-А та 4-Б класів СПШ № 3 й 3-А класу Першої міської гімназії – і посміялися від душі, й рівень власної начитаності перевірили. Їм випало обирати риму в тематичному вірші про книги, відгадувати популярні народні казки за цитатами, слухати кумедні смс-повідомлення від казкових героїв, що прийшли на телефон бібліотекаря, впізнавати фантастичних персонажів за словесним портретом, розгадувати загадки за ілюстраціями. Не обійшлося й без пантоміми, танців, співів, гуморесок, літературних шарад й інших численних конкурсів. Усе йшло як по маслу, доки на свято на завітав грізний дракон і не спробував відігнати малечу від своїх книжкових скарбів. Але наші читачі точно знають, для чого вони прийшли в бібліотеку, й право читати найзахопливіші та найталановитіші твори сучасних і класичних письменників відстояли дуже впевнено. 

014.jpg 015.JPG 016.JPG 017.JPG