background

    Цікаво, чи вигадало людство більш приємний і корисний спосіб мандрувати крізь простір і час, ніж дегустація різних страв національної кухні?.. З’їси ложку наваристого червоного борщику – і ти вже на сучасній Черкащині, поласуєш галушками – і ніби втрапив на Полтавщину гоголівських часів, скуштуєш галицького сирника й струдлів із яблуками – і миттю опинишся в затишній цукерні Львова, спокусишся биточками з бичків – і наче щойно з Одещини минулого століття. І для цього навіть не потрібно насправді кудись їхати, достатньо знайти правильний рецепт – і пішло-поїхало! Саме до участі в такій пригоді запросили учнів 10 класу ЗОШ № 12 та їхніх близьких працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів 25 вересня.

     Йдеться про родинне свято «Мандрівка українською кухнею», на яке підлітки завітали разом із батьками, бабусями й дідусями. Справжнє інтелектуальне задоволення гості читальні отримали, слухаючи розповідь бібліотекаря про особливості приготування звичних для нас страв у різних регіонах Батьківщини. Учасники заходу обговорили не тільки популярний у кожної української господині борщ, а й інших загальних «улюбленців» – вареники, кашу, хлібопекарські вироби. Потім пригадали Житомирщину з її дерунами, Чернігівщину – із печенею в горщиках та пиріжками з калиною, Миколаївщину – із фірмовою рибною юшкою, Херсонщину – із гострими баклажанами, запеченими за спеціальною технологією, Запоріжжя – із багатим на м’ясо капусняком й ексклюзивними млинами. Знайшлося в розмові місце котлеті по-київськи, кіровоградським крученикам, сумському борщу на буряковому квасі, кримському лагману й долмі, полтавським пундикам, дніпропетровському форшмаку, вінницьким фляками й багатьом іншим, не менш витонченим і смачним наїдкам.

     За відмінний настрій дітей і батьків «відповідали» численні конкурси на кулінарну тему. Так, наприклад, учасники свята перевірили свою гастрономічну ерудицію, розшифровуючи рецептуру старовинних страв з «Енеїди» І. Котляревського; повправлялися в пантомімі, зображуючи сюжети популярних пісень про їжу; вгадували всім відомі ласощі за переліком інгредієнтів; добирали відомі їм смаколики на задану букву абетки тощо. Наприкінці заходу кожен відчув себе справжнім гурманом і поціновувачем національної кухні – спеціально до свята родини підготували свої коронні страви й пригостили ними одне одного.     

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG