background

         Що далі ми від жахливих подій Другої світової війни, то важче берегти пам’ять про них: усе менше лишається ветеранів, які були учасниками й очевидцями кровопролитних боїв, усе більше дітей, чиї діди й навіть прадіди народилися вже в післявоєнний час. Аби уявлення про той жах у юного покоління не сформувалося тільки на основі комп’ютерних ігор і голлівудських блокбастерів, а було глибшим й емоційнішим, у нашій бібліотеці щороку проводяться тематичні вечори. Цього разу до їх переліку додалися й заходи нових форм.

     З нагоди Дня пам’яті та примирення 8 травня та Дня Перемоги 9 травня у відповідному ключі із читачами працювали відразу кілька відділів бібліотеки. Осучаснити інформацію, подати її під новим кутом для підлітків спробував відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів. Своїм відвідувачам – учням 6-В класу СПШ № 20 та 7 класу СПШ № 33 ім. Василя Симоненка – працівники відділу запропонували взяти участь у web-розвідці «Ми з майбутнього». Об’єднавшись у кілька команд-взводів, учасники заходу мали відвідати низку станцій у межах бібліотеки і виконати під час своєї подорожі деякі завдання. На читачів чекали такі зупинки: «Генеральний штаб», «Статистика війни», «Черкаси. Пам’ять про 1943», «Винаходи Другої світової», «Українці на полях війни», «Розвідуправління» та «Фронтове кіно».

     Кожен пункт відкривав дітям інформацію про ті часи. Скажімо, дані про кількість загиблих під час найкривавішого в історії людства глобального конфлікту; факти про найвідоміших радянських розвідників та їхні подвиги; розповіді про автоматичну шифрувальну машину «Енігма», унікальні радянські штурмовики Іл-2, суперпотужні англійські радари, що дозволяли пілотам бачити німецькі бомбардувальники навіть уночі, тощо. На станціях гравці мали зчитати за допомогою смартфонів QR-коди із посиланнями на сайт із пізнавальною інформацією та запитанням. Відповіді учасники вписували в кросворд. А розпочати цю воєнну мандрівку коридорами бібліотеки організатори запропонували з виготовлення символу загиблих у всіх війнах – червоних маків, які у вигляді емблем діти почепили собі на одяг.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Звісно, ніхто не заперечує ефективності й традиційних форм. Скажімо, успішно пройшла година пам’яті «Українська Друга світова: і героїчна, і трагічна» для учнів 8-А й 8-Б класів ЗОШ № 11 у цьому-таки відділі. Бібліотекарі зробили так, щоб через статистичні дані, уривки з документальних стрічок, відеороликів, журналістських матеріалів, художніх фільмів перед присутніми постала цілісна картина жахливої трагедії. А за нею – прийшло розуміння колосальних людських втрат, яких зазнала Україна в епіцентрі конфлікту. Йшлося про облогу Львова нацистськими й радянськими військами в 1939 році; про непідвладні розумінню й поясненню звірства нацистських окупантів у містечку Корюківка на Чернігівщині, у Бабиному Яру, в таборі «Уманська яма», на хуторі Буда; про ставлення до власних бійців у радянського керівництва як до гарматного м’яса тощо.

     Не менш пронизливим і болісним був вечір пам’яті «Немеркнуче свято великого подвигу» у відділі масової роботи та естетичного виховання для учнів 7-А класу Першої міської гімназії. Протягом цього заходу обговорювали жахіття концентраційних таборів і загибель у них тисяч дітей, важку долю остарбайтерів, роль жінок у визволенні рідної землі від фашизму. У контексті останнього питання влучно прозвучала згадка про найуспішнішу жінку-снайпера в історії українку Людмилу Павличенко. Після загальної інформації про її подвиг на фронтах Другої світової війни присутнім продемонстрували уривки з нового українського кінофільму, присвяченого героїчній землячці.

 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG

     Окреме місце в програмі бібліотечних заходів, присвячених Дню пам’яті й примирення, належить уроку мужності «Дитинство, вкрадене війною». Його для учнів 3-Б класу СПШ № 3 провели працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Основою уроку стали життєві історії маленьких героїв-партизанів, зв’язківців, розвідників, диверсантів, які, можливо, часом не до кінця розуміли всю серйозність і небезпеку доручених їм завдань. Маленькі читачі щиро співчували одноліткам, які творили подвиги в роки Другої світової війни й нерідко платили за це власним життям, – Вані Босенку, Вірі й Раї Заболотним, Петрові Закревському, Миколі Негоді, Володі Саморусі, Льоні Стратієвському, Васі Хільченку та іншим.

     Усі, хто не потрапив на тематичні заходи, мав можливість розширити свої знання з питання завдяки тематичній виставці в холі бібліотеки. Серед експонатів – художні й науково-популярні видання, присвячені Другій світовій війні, а також частина приватної колекції підполковника запасу зенітно-ракетних військ ППО В’ячеслава Миколайовича Маслова, люб’язно надана для демонстрації на час свята.    

014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG