background

       Відзначати американський День матері в другу неділю травня в Україні почали не так давно – у 2000 році. Але свято вже користується популярністю. І наші маленькі читачі щоразу охоче долучаються до заходів, пов’язаних із вшануванням найближчої для кожного людини.

     Дітлахи дуже люблять робити невеличкі подарунки для матусь власноруч – так вони демонструють свою ніжність і реалізують власний творчий потенціал. На таке бажання малечі охоче відгукнувся відділ масової роботи та естетичного виховання й провів для учнів 4-Б класу Першої міської гімназії майстер-клас із виготовлення листівок «Матусине свято». Із серветок і кольорового паперу читачі зробили яскраві витинанки-аплікації із маленьким букетиком квітів у кошику. Погодьтеся, такий букет значно безпечніший для природи, ніж зірвана з клумби квітка, а вигляд має не гірший.

     Учні 3-А класу СПШ № 3 під час інформаційної бесіди «Мамо, ненечко, матусю» у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів самі листівок не виготовляли. Хоча свої побажання таки написали на вже готових картках. Загалом же, на дітей чекала цікава розповідь про витоки свята й традиції його відзначення в різних країнах світу. У кожній державі, яка зробила свято офіційним, історія його виникнення своя. Найвідоміша походить зі США: там у 1907 році Анна Джарвіс із Філадельфії звернулася до можновладців із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів (так вона віддала данину пам’яті власній мамі). Дуже швидко ініціатива знайшла відгук у широкому колі громадськості й до неї підключилися споживчі організації, які зметикували, що з нагоди додаткового свята можна неабияк нажитися на продажах сувенірів. Анна не сприйняла таке тлумачення й пізніше навіть виступила з ініціативою скасувати свято, та процес уже пішов… Утім, про сумне й матеріальне в цей день ніхто не розмірковує, тому не в одній країні в травні мам різного віку та вагітних жінок щиро вітають, даруючи їм якщо не коштовності, то своє тепло й увагу.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG