background

        Зустріч найбільш відданих поціновувачів і юних знавців дитячої літератури Черкащини відбулася 22 квітня в бібліотеці. Близько 30 читачів від 6 до 18 років з усієї області отримали заслужені призи під час церемонії нагородження переможців конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень» та обласного веб-квесту з популяризації творчості Майї Фролової «Вічна таїна таланту». Утім, схвальні слова й подарунки – не єдине, що учасники свята «Діти і книги: пригоди продовжуються» запам’ятають про цей день. На них чекали ще кілька незвичайних подій.

     Зокрема, пригоди переможців почалися з краєзнавчого квесту «Мандрівка Хрещатиком». Об’єднавшись у 6 команд, 4 з яких включали гравців різного віку з різних районів, а 2 згуртували найменших учасників 6-7 років, юні дослідники вирушили у своєрідну екскурсію найбільш старовинною вулицею Черкас. «Дорослі» команди, кожна з яких отримала свій колір-назву («червоні», «зелені», «сині» та «жовті»), навідалися на 11 цікавих станцій, де отримали листи з історіями про кожну наступну локацію та завданнями на ерудицію. У такий спосіб читачі відвідали обласний краєзнавчий музей і музей «Кобзаря», побачили філармонію й Палац одружень, познайомилися з «мешканцями» театру ляльок і пригадали красивий вірш Василя Симоненка біля пам’ятника поетові. Також у маршруті квесту траплялися маловідомі навіть корінним жителям обласного центру залишки рибних рядів початку ХХ століття; прекрасна візитівка Черкас Блакитний Палац; дитяча музична школа № 1, будівля якої шокувала наочними слідами Другої світової війни; давно зникла гімназія Самойловської (сьогодні на її місці стоїть спеціалізована школа № 17).

     У «малюків» («білі» й «фіолетові» команди) маршрут був удвічі коротшим, зате вони навідались до міського дитячого парку й сфотографувалися з родичем Змія-Горинича. Між іншим, яскраві пам’ятні світлини залишаться не лише в маленьких розумашок, в й в інших учасників квесту. До цього їх спонукав невеликий елемент змагання: переможцями краєзнавчого «забігу» стали не ті, хто перший повернувся до бібліотеки, а ті, хто спромігся зробити найкреативніше командне фото біля пам’яток Хрещатику.

     Після повернення на дітей і підлітків чекали урочистості. Спочатку директор бібліотеки Лідія Ушакова вручила призи – якісні настільні ігри від українських видавництв – переможцям веб-квесту, присвяченого творчості Майї Фролової. Невеличкі символічні подарунки отримали й учасники, яким не вистачило буквально півбала, аби потрапити до трійки лідерів серед «Біографів» і «Літературознавців», – читачки Смілянської центральної міської бібліотеки для дітей Діана Модало та Софія Ніколаєнко. (Кому дісталися головні призи, ви зможете пригадати, якщо переглянете статтю про підсумки конкурсу на нашому сайті або на блозі квесту).

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Нагороди переможцям конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень» – захопливі високохудожні книги, що добиралися індивідуально, відповідно до читацьких вподобань і віку їхніх нових власників – вручав директор видавництва «Брама-Україна» Олександр Третяков. Окремо він привітав володаря призу від видавництва «Брама» (персональної бібліотечки) вундеркінда й автора першої у своєму житті книжки 6-річного Ваню Колдунова. А також вручив спеціальну відзнаку від книжкового супермаркету «Буквиця» – подарунковий сертифікат на придбання видань – найстаршому учасникові змагання Владиславу Запорожцю (імена всіх переможців також шукайте на нашому сайті). Привітати головного переможця «Фабрики вражень» Ірину Бень і вручити їй електронну книгу прийшов член журі керівник відділу по роботі з корпоративними клієнтами «BRAIN» Черкаси Григорій Сіренок.

     Учасники свята переконалися в справедливості суддівського рішення, переглянувши найкращі роботи з обох конкурсів під час церемонії нагородження. На жаль, усі невеличкі шедеври ми продемонструвати не встигли за браком часу. Але нагадуємо, що книжкові відеоогляди можна й сьогодні подивитися на сторінці бібліотеки в мережі ВКонтакте та на бібліотечному каналі в YouTube. Буктрейлери, презентації, електронні листівки та інші творчі досягнення учасників веб-квесту незабаром можна буде знайти на блозі.

     Дійство завершилося ще одним сюрпризом – фотосетом від професійного фотографа Костянтина Міщенка. Повноцінну фотосесію на кількох локаціях, як і обіцялося, отримали переможці он-лайн голосування у «Фабриці вражень» Саша Маліновський, Діма Самелюк та Вероніка Варварук. Але ми не могли не скористатися з нагоди й попросили Костянтина зробити по кілька світлин й інших переможців. Тепер маємо власну галерею з портретами найпалкіших фанів читання Черкащини. Деякі із цих світлин ви невдовзі побачите на сторінках книгозбірні в соціальних мережах. І, звісно, всі «моделі» отримають свої портрети в бібліотечних інтер’єрах електронною поштою.

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG