background

     Як не крути, а книжки та їхні автори – усе ж таки головні теми бібліотечних заходів у межах Тижня дитячого читання. Про вигадливих казкарів, вправних фантастів і майстрів пригодницького роману, глибоких творців серйозної драматичної прози, грайливих гумористів та мрійливих поетів бібліотекарі готові говорити годинами, а читачі – готові всі ці історії слухати. Бо ж таки дійсно, життя наших літературних улюбленців часом більш цікаве й карколомне, ніж найзаплутаніший вигаданий сюжет.

     Спочатку до літературного дефіле «Книги, що завжди в моді» учнів 1-А класу Першої міської гімназії запросили у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Тут малюки дізналися, що меланхолійний Ганс Християн Андерсен перші свої творіння не соромився прочитати лише старому котові. Що автор кількох кіносценаріїв про агента 007, творець Матильди, найпрекраснішої у світі Шоколадної фабрики та Великого Доброго Велетня Роальд Дал колись експериментував із солодощами на реальній фабриці з виготовлення шоколаду. Що дивак Льюїс Керрол, до того, як вигадати незрівняну Алісу в Країні Чудес, полюбляв усамітнюватися в темряві й вигадувати різні математичні головоломки під загальною назвою «опівнічні завдання». Що Шарль Перро вдався до жанру дитячої казки аж у 67 років і настільки боявся осуду, що підписався під книгою іменем свого сина Арманкура. Чимало настільки ж несподіваних фактів дітлахи почули про братів Грімм, Карло Коллоді, Астрід Ліндгрен, Джоан Роулінг, Клайва Льюїса й Алана Мілна.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Небанальні історії вміють цінувати не лише малюки, а й підлітки. Для такої читацької категорії – учнів 6-А, 6-Б й 6-В класів СПШ № 3 – у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів підготували бібліогід «Письменники зарубіжних країн». В умовній топовій п’ятірці опинилися майстри пера різних жанрів. Чудову рекламу бібліотекар зробила творчості легкого й іронічного письменника Марка Твена, фантастичного літературного провидця Рея Бредбері, закоханого в пригоди романтика Роберта Стівенсона, стриманого й раціонального літератора Даніеля Дефо та гуманного мрійника Антуана де Сент-Екзюпері. На читачів чекав калейдоскоп фактів і чуток про життєві стежки, пригоди, переконання, знайомства, цілі всіх цих письменників. І якщо хтось із дітей раніше й не був знайомий із творіннями перелічених авторів, то після заходу в кожного читача з’явився стимул для такого знайомства.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Певно, успіх літературних класиків Європи й США важко повторити. Але й в нашому краї можна знайти майстрів красного письменства, які заслужили на щиру читацьку любов і вже мають в особистій скарбничці чимало престижних національних премій. Саме про талановитих земляків оповідали учням 6-Б класу ЗОШ № 6 у цьому ж відділі під час літературної відеогодини «Знай наших: письменники Черкащини». З-під пера авторів-краян виходять справді гідні читацької уваги книжки з дуже різних тем. Скажімо, про славетні подвиги українських богатирів і перших козаків – у Володимира Рутківського. Про знедолених дітей – у Валентини Коваленко. Про домовиків, родові прокляття та подорожі в часі – у Марини Павленко. Про душі лісів та духовні пошуки – в Ігоря Забудського. Про сталінські репресії та сучасні проблеми підліткової наркоманії – у Майї Фролової. Місце в огляді знайшлося також для Василя Симоненка та Анатолія Коропенка. Бібліотекар запропонувала присутнім не лише усну інформацію, а й перегляд буктрейлерів на деякі названі твори, спеціально підкинувши читачам інтригу. Кого не надихнули біографії, точно вразили яскраві картинки й заманливі сюжетні загадки, розгадати які може лише той, хто прочитає книгу від першої до останньої сторінки. 

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG