background

     Погодьтеся, набагато цікавіше живеться, коли сприймаєш навколишній світ як майданчик для безкінечних відкриттів і багате джерело інформації. Скільки ж насправді таємниць, історій, пересудів і пліток могли б розповісти найбуденніші предмети. Йдеться не тільки про їхнє походження, а й про обставини, за яких вони виникли та здобули популярність. Ось це й стало темою пізнавальної відеогодини «Дивовижний світ звичайних речей», яку для учнів 5-Ф класу СПШ І – ІІІ ступенів № 17 провели у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     «Герої» розповіді бібліотекаря на перший погляд видаються настільки простими, ніби вони були завжди. Їхньої присутності ми вже й не помічаємо – настільки призвичаїлися користуватися ними щодня автоматично. Вішак для одягу, дзеркало, ліфт, лампочки, стільці, столи й шафи, дзвоник на дверях тощо. Так, діти дізналися, що одну з найшановніших швейцарських годинникових фірм створили слов’яни; найдавніші люстерка виготовляли на камені й металі; перший водяний будильник винайшов давньогрецький філософ Платон, а шафи наших пращурів більше скидалися на зменшені готичні собори з баштами, колонами та скульптурами.

         Читачі також з’ясували, що було прообразом пральної машини, пилососу, газової плити, холодильника, праски, телефону; чому фломастери, попри початковий неуспіх, в одну мить побили рекорди з продажів і де зберігається найточніший у світі годинник. Аби допомогти дітям «перетравити» такий масив інформації, свою розповідь бібліотекар підкріпила яскравими слайдами, уривками з «Єралашу», веселих анімаційних історій і науково-популярних документальних фільмів.

002.JPG 003.JPG 004.JPG