background

     Кожен літературно-музичний салон у відділі масової роботи та естетичного виховання – яскрава мистецька подія для нашої бібліотеки. Гармонійне поєднання хореографічних композицій, співу, поезії й пізнавальної інформації надзвичайно подобаються як юним артистам, так і їхній аудиторії – нашим користувачам. Та на цей раз літературно-музичний салон «О, музико, благословенна будь!» видався особливо насиченим і багатим на перформанси найрізноманітніших форм і жанрів. І його відвідувачі – учні 9-А, 9-Б, 10-Б класів Першої міської гімназії та 10-Б класу СПШ № 17 – гідно оцінили все, що відбувалося на невеликій сцені нашого актового залу.

      Новий захід був присвячений наймістичнішому й найбільш емоційно впливовому виду мистецтва – музиці, а також її органічному зв’язку з іншими видами мистецтва. Артисти – учні Першої міської гімназії – продемонстрували найочевидніший симбіоз – поєднання музики з поезією. До уваги присутніх були сучасні вітчизняні й зарубіжні естрадні пісні, класичні вокальні композиції у виконанні дівчат і хлопців. Спів і декламація супроводжувалися фортепіанними пасажами та фонограмою. Особливо жваво відвідувачі зустріли вокально-інструментальний ансамбль учнів Першої міської гімназії, учасники якого свій спів доповнили грою на гітарі, екзотичному банджо й модному сьогодні кахоні.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg

     Музиці присвячено чимало красивих слів і наукових досліджень. Трохи відкрити завісу над усім цим масивом інформації дітям допомогла бібліотекар. А ще про езотеричну природу цього виду мистецтва, його неповторну енергетику та взаємодію із живописом розказала знана черкаська художниця Оксана Литвиненко. Певна річ, не так просто відтворити звук у живописі, передати в тонах і напівтонах, образах, контурах усю глибину музичної гармонії. На думку Оксани Литвиненко, це вдалося Мікеланджело, обом Реріхам, Тіціану, Врубелю та ще кільком видатним майстрам. Розповідь мисткині була присвячена не тільки теоретичним пошукам, а й деяким аспектам власної творчості. Зокрема, її новій роботі – портрету німецької черниці Гільдегарди Бінгенської, яка досліджувала містичну природу духовних піснеспівів і вправно застосовувала їхні цілющі властивості у своїй медичній практиці.

     Без музики неможливою здається й хореографія: рухи танцюристів не будуть такими об’ємними, чуттєвими й витонченими без притаманної звуковому мистецтву ритміки, мелодії, різнобарвної гармонії. Переконливим свідченням цієї істини стали тендітний вальс, запальний джайв, рвучке танго, легковажна самба у виконанні маленьких учнів Першої міської гімназії.

 

006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg

     Не менш цікавою є роль музики в театральних постановках – про це присутнім розповіла режисер-постановник Черкаського академічного обласного театру ляльок Наталія Семенова. На підтвердження її слів актори театру представили дітям уривок із вистави «Чарівні сни» за мотивами казок Дональда Біссета.

     Крім того, важливим моментом заходу стали кілька історій про геніальних композиторів усіх часів – Бетховена й Шопена. Безперечно, музика є цінністю сама по собі, поза впливами інших сфер. Що краще може повідати про це, як не «Місячна соната» першого й Ноктюрн № 2 другого?.. Їхню виразність і коштовність без слів, зайвих жестів, зображень майстерно продемонстрували учні Першої міської гімназії та викладачі Черкаської дитячої музичної школи № 2.

 

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg