background

      Є люди, які блискучими ідеями й незвичним світобаченням настільки випередили свій час, що нащадки й досі згадують їх із захватом і подивуванням. Таким був Леонардо да Вінчі – художник, скульптор, архітектор, винахідник, музикант, особистість, здібна чи не до всіх мистецтв і людських ремесел водночас! Його шедеврам було присвячено квест «Загадки Леонардо да Вінчі», який працівники відділу масової роботи та естетичного виховання організували для учнів 7-Б класу Першої міської гімназії.

     Перед тим, як вирушити в прогулянку бібліотекою, перевіряючи свої знання про цього титана мистецтв, учасники отримали інформативні підказки від бібліотекарів. Ці відомості знадобилися їм на подальших етапах квесту: діти, об’єднані у дві команди, відповідали на запитання тематичної вікторини; визначали, на якому з представлених слайдів відтворена робота саме да Вінчі; складали пазл за картиною майстра «Пані з горностаєм». А наприкінці за спеціально обраною книжкою вгадували слово-ключ, що мало привести їх до одного з найгеніальніших винаходів Леонардо.

     Так, у розважальній формі читачі ознайомилися манерою та запропонованою живописцем технікою малювання. З’ясували, що да Вінчі реалізувався ще й у несподіваних, побутових галузях, створивши, наприклад, простий пристрій для кулінарних експериментів. Почули про відому вітрувіанську людину й теорію золотого перетину, що їх митець розробляв як науковець. І, звісно, були вкотре вражені репродукціями досконалих полотен генія – не даремно ж саме його «Мона Ліза» опинилася в центрі сюжету похмурого соціально-фантастичного оповідання Рея Бредбері «Посмішка». Навіть у далекому майбутті краса, змальована Леонардо да Вінчі, обов’язково має бути оцінена. Бо вона таки вічна…  

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg