background

     Подвижницькій праці Нестора-літописця й братів Кирила та Мефодія, трьом основним типам письма, витонченій грації й ніжному звучанню української мови були присвячені заходи, які працівники бібліотеки нещодавно провели для наших читачів. Приводом для цього став День української писемності та мови, який ось уже 18-ий рік поспіль відзначається в країні 9 листопада.

     Те, що інформація про грамотність і філологічні тонкощі може бути цікавою, довела пізнавальна відеогодина «Прадавність українського слова», яку для учнів 8-А і 7-Г класів Черкаської гімназії № 31 та учнів 7-Б класу ЗОШ № 7 провели бібліотекарі відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. Ще б пак! Адже, розмірковуючи про природу кириличного алфавіту, можна легко помандрувати різними епохами й краями. Оповіді про національне надбання, як правило, починаються здалеку. Ось і на цей раз читачам запропонували дошукатися коренів писемної мови, розглянути «пращурів» сучасного літературного спілкування – піктографічне й ідеографічне (символьне) письмо. Діти навчилися шанувати працю першого в Україні історика й літописця Нестора, грандіозний подарунок, який нам зробили греко-слов’янські мудреці й місіонери Костянтин Філософ (Кирило) і Мефодій, – абетку. Навчилися розрізняти кирилицю й глаголицю, устав, півустав і скоропис. Порівняли історичну долю української мови з усіма утисками й недовірою, що їх зазнало наше письмо, зі шляхом усього українського народу. А ще поглянули на рідне слово під новим кутом: наочно переконалися, що вартісний вірш і навіть оповідання можна створити з частин, які всі починаються з однієї букви.

     Не нудьгували й користувачі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Для них також пройшли корисні й захопливі заходи. Так, учні 2-Є класу СПШ № 17 бавилися у фольклорну гру «Народ скаже – як зав’яже», а учні 4-Б класу Першої міської гімназії змагалися в конкурсі знавців рідної мови «Буду я навчатись мови золотої». Учасники першого заходу продемонстрували неабиякі дива начитаності, вразивши бібліотекарів майже досконалим знанням народних казок. Відомості про персонажів улюблених «Колоска», «Рукавички», «Котигорошка», «Кирила Кожум’яки», «Івасика-Телесика», «Кривенької качечки» та інших прекрасних фольклорних творінь буквально відскакували малечі від зубів! Не менш охоче дітвора взялася пригадувати й бабусині приказки, кумедні скоромовки, розгадувати дотепні загадки й не завжди логічні забобони-прикмети.

     Добряче повеселилися й «знавці» з іншого конкурсу. Тут у діло пішли діалектизми, фразеологізми, рідко вживані назви відтінків різних кольорів. Перевірку проходив не лише словниковий запас читачів, а і їхня метикуватість, рухливість, почуття гумору. Усі випробування дітлашня пройшла гідно.

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg