background

     Жодна пора року не може похвалитися такою кількістю барв і відтінків. Золото й пурпуровий оксамит останнього листя, сонячні спалахи в калюжах, небо, що поступово «вицвітає», напівпрозорі павутинки бабиного літа, глибокі тони дощового дня, – усе це надихає творчих людей. І наші читачі – не виняток, тому нікого не здивує така популярність у них численних творчих уроків і мистецьких майстер-класів, які протягом вересня – жовтня проводили у відділі масової роботи та естетичного виховання.

     Світло ще теплого вересневого сонця учні  3-Б класу СПШ № 3 та 3-Є класу СПШ № 17 1 й 16 жовтня намагалися «впіймати» на творчому уроці «Осінні етюди». Кожен маленький художник бачить цю найважливішу для людства зірку по-своєму: полум’яно-помаранчевою або рожевою, блідо-жовтою або яскраво-червоною, величезною або крихітною, «голою» або багатою на промені. А ще діти уявляли розквіт і закінчення дня, тобто мить, коли небесне світило «наближається» до води й задивляється в неї, творячи із природним дзеркалом гармонійний тандем.

     Якщо на цьому занятті основну увагу бібліотекар приділила пейзажу, то на творчому уроці «Барви осені», який пройшов 11 вересня, учасники – учні 1 – 4 класів (група продовженого дня) СПШ № 3 – зосередилися на натюрмортах. У центр їхніх малюнків потрапили соковиті фрукти, різнокольорові овочі, вражаючі тендітною й дещо сумовитою красою квіти.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Безперечно, сприйнятливих до мистецтва людей надихає не лише жива природа, а й творчість талановитих художників. Почасти тому перед кожним таким заходом працівники бібліотеки проводять для дітей коротку екскурсію галереєю відділу масової роботи та естетичного виховання. А ще знайомлять малюків із шедеврами визнаних геніїв живопису й декоративно-прикладного мистецтва. Прикладом став проведений 17 і 24 вересня творчий урок «Місячна ніч на Дніпрі», учасники якого пильно роздивлялися репродукції картин А. Куїнджі перед тим, як і собі взятися до пензля.

     Бібліотекар розповіла учням 4-А класу СПШ № 17 та 3-А класу Першої міської гімназії подробиці біографії й творчої долі видатного художника. Пояснила, чому його роботу «Місячна ніч на Дніпрі» вважають феноменальною. Для порівняння читачі також ознайомилися з репродукціями творінь інших митців, які зображували водойми різного масштабу, – І. Айвазовського, І. Левітана, Л. Бродської, Б. Щербакова. Аби малюнки дітей вийшли якнайкращими, бібліотекар також розповіла малюкам, як змінюється колір води залежно від пори року й освітлення; до яких технік вдаються живописці, аби зробити поверхню озер, рік, морів на картині достовірною; як відтворюються місячна й сонячна доріжки, хвилі, тінь від хмар, відображення дерев.

     Учнів 2-Д класу СПШ № 17 під час творчого уроку «Жар-птиця і диво-квітка» 19 жовтня не менше надихнули роботи заслуженого майстра народної творчості, народженого в Кам’янці М. Мухи. Завданням малечі було зобразити чудернацьких тварин і фантасмагоричні візерунки. І найліпшим зразком такої праці для дітей стали якраз кольорові, складні орнаменти з творів М. Мухи. Птахи, квіти, трави, які діти спостерігали в альбомах за творчістю митця, свого часу «перекочували» на полотна майстра просто з печі, одвірків, стін справжніх українських хат. Певно, що такі яскраві вироби були сприйняті юними художниками як відмінний стимул для власної творчості.

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.jpg

     Та ще більше за споглядання репродукцій надихає малечу живе спілкування з художниками-сучасниками, як у випадку з майстер-класом «Кольорові думки» 23 і 25 вересня. Тоді з учнями 4-А класу Першої міської гімназії, 4-Б класу СПШ № 17, 2-А та 2-Б класу СПШ № 3 зустрілася черкаська мисткиня, керівник дитячої студії ARTSOL Оксана Литвиненко. Що таке творчий успіх, ця молода художниця знає особисто: вона брала участь (і досить-таки плідно) у міжнародних конкурсах, мала власні експозиції в Японії й Німеччині. У нашому місті вона вже не один рік працює з юним поколінням митців. Спілкуючись із дітьми, художниця керується словами Жана Шардена: «Пензель, рука і палітра потрібні, щоб малювати, але картина створюється зовсім не ними». У кожному своєму вихованці Оксана Литвиненко бачить яскраву індивідуальність, намагається підтримати їхнє прагнення малювати. Такої тактики викладання вона дотримувалася й на заході в нашій бібліотеці.

 

010.JPG 011.jpg 012.jpg 013.jpg

     Звісно, творчу натуру можна виявити не лише в живописі, а й у виготовленні виробів декоративно-прикладного мистецтва. У цьому переконалися учні 3-В класу СПШ № 3 під час майстер-класу «Павук на павутині», що пройшов у відділі масової роботи та естетичного виховання 22 жовтня. За допомогою картону, олівців, прив’ялого листя, старих газет і фольги, малюки створили оригінальну картинку-аплікацію. Перед початком роботи бібліотекар обговорила із читачами грізний зовнішній вигляд павуків, їхні вміння плести міцну й смертоносну пастку для жертв-комах, їхні різновиди й місця проживання. Після цього збуджені думками про волохатого восьмилапого хижака дітлахи взялися до роботи. Досить швидко на картоні з’явилися зображення павутини, на яку маленькі майстри прилаштували зібране дорогою до бібліотеки листя й щойно вироблених сріблястих «господарів» цієї небезпечної й водночас красивої засідки.

 

014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.JPG