background

    Читати про героїзм вигаданих персонажів у далеких від реальності ситуаціях – заняття захопливе. Вражає їхня відвага, проймає гордість за них і певність, що й сам за подібних обставин не осоромився б. Дещо інші почуття викликають зустрічі з героями-сучасниками й приклади вчинків справжніх сміливців. У бою героїзм – не яскрава картинка. Він, на жаль, невід’ємний від страху, душевного болю за загиблими й бозна ще яких трагічних переживань, які годі уявити тим, хто на війні не бував. Саме з такими, реальними, історіями про мужність і відвагу знайомилися читачі в бібліотеці на заходах з нагоди Дня захисника України.

     Уже вдруге «на вогник» до нашої читальні завітав учасник бойових дій у зоні АТО, захисник Донецького аеропорту, «кіборг» із м. Черкаси Олександр Іванович Тимошенко. На цей раз він зустрівся з учнями 4-Б та 3-Є класів СПШ № 17 у межах години пам’яті «Герої завжди з нами», організованої відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Перед тим, як познайомити малюків із гостем, бібліотекар коротко описала походження свята, пояснивши, чому саме 14 жовтня нещодавно вирішили відзначати День захисника України.

     Про самого Олександра Івановича найліпше оповів шкільний твір його дочки «Мій батько – «кіборг». Про те, як він вирішив піти воювати, чому мав позивний Павук, як потрапив на оборону Донецького аеропорту й був поранений, дівчина написала з гордістю й напрочуд стримано. Утім, саме ця стриманість, рішення в усьому й завжди підтримувати батька й видаються зараз такими зворушливими.

     Гість одразу попередив, що значно більше, ніж він уже розказав доньці під час написання нею твору, навряд чи розповість. Однак на питання відповідав охоче. Діти схопилися за можливість такого спілкування дуже жваво, тож одразу закидали Олександра Тимошенка питаннями. Із відповідей ми дізналися, що з-поміж нагород, отриманих героєм після боїв, він найбільше цінує орден «За мужність». Що душевний біль за загиблими бойовими побратимами ніколи не вщухає, а перед очима стоять образи п’яти товаришів із черкаського призову, які вже ніколи не одружаться й не зможуть вступити до інституту, як їм мріялося… Зацікавленим хлопцям воїн розповів про зброю, якою користувався під час оборони аеропорту, пояснив ієрархію сучасного воєнного командування в зоні АТО, коротко описав специфіку своєї служби. Зупинити потік питань було складно, і навіть коли зустріч добігла кінця, діти оточили гостя, аби уточнити щось іще, особисто для них дуже важливе. 

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg

     Про захист Вітчизни в різних умовах протягом існування української державності учням 8-А й 8-Б класів ЗОШ № 19 розповіли працівники відділу масової роботи та естетичного виховання протягом літературно-музичної композиції «Сила, слава і мужність держави». Захід був присвячений доблесті українських козаків у часи розквіту й знищення Запорозької Січі; хоробрості й славі вояків Другої світової війни, що боронили свою домівку від фашистської навали; самовідданості ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС; героїзму учасників АТО на сході країни. Історичні факти підкріплювалися віршами, піснями й відеокліпами в записі, а також музичними творами в живому виконанні учнів і викладачів ДМШ № 2.

006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg