background

     Спека – аж ніяк не привід нудьгувати й забути про інтелектуальні розваги. Особливо, якщо є нагода поєднати активний відпочинок й оздоровлення з пізнавальним дозвіллям від бібліотекарів. Як у дітей, що проводять літо в обласних дитячих санаторіях «Сосновий бір», «Пролісок» й оздоровчому таборі «Мрія». З такими читачами протягом червня – серпня працювали відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів і відділ масової роботи та естетичного виховання на нестаціонарних пунктах бібліотечного обслуговування.

     Тримати мозок у тонусі дітям допомагали численні пізнавальні відеогодини про незвичайних істот минулого й сьогодення – «Найцікавіше про динозаврів», «Таємниці морських глибин», «Світ пернатих друзів»; красу й багатство навколишнього середовища – «Незвичайні явища в природі», «Дивовижні факти з життя тварин», «Міфи та легенди зоряного неба», «Унікальний і загадковий світ природи», «Сім чудес світу», «Таємнича мова квітів»; створені руками людини монументи й корисні предмети – «Дивовижний світ звичайних речей», «Пам’ятники літературним героям відомих книг», «Пам’ятники тваринам». Кращому розумінню реального життя сприяли пізнавальні години «Легенди Черкаського краю» та «Магія твого імені», бібліотечний урок «Твої перші енциклопедії».

     Похизуватися знанням красного письменства, історії, географії маленькі читачі могли в численних літературних та пізнавально-розважальних іграх «Хто казки знає, той відгадає», «У світі казки чарівної», «Що? Як? Чому?», «Європа поряд» й турнірі допитливих «Цікаво, чи знаєте ви?..». А от випробувати реакцію, логіку й рухливість дітей були покликані ігрова програма «Веселковий світ дитинства», година дозвілля «Всі ігри в гості йдуть до нас».

     Знайшлися в арсеналі бібліотекарів і заходи для розвитку в читачів витонченого естетичного смаку, як-от: музична подорож «Ритми планети», огляд журналів «Юний художник», «Эскиз», «Читайте, розглядайте, пізнавайте!», експрес-огляд періодики «Музика ХХІ ст.», музичний архів «Рок-н-рол живий», літературно-музична подорож «Сторінками музичної казки», години образотворчого мистецтва «Сумні історії на картинах художника В. Перова» та «Казка про казкаря В. Васнецова». Глибоке розуміння краси неможливе без знання народних звичаїв та зачудування вигадливістю національного фольклору. Тим більше, що літо – пора яскравих народних свят, час пошуків казкових квітів і цілющих трав. Тож у такому контексті справді актуальними були години народознавства «Срібна купальська роса» та «Оберегів життєдайна сила».

     Аудиторія всіх перелічених заходів була найширшою. Діти кожної вікової категорії знаходили в них щось для себе. У малюків-учнів 1 – 4 класів особливою популярністю користувалися веселі розважальні програми й конкурси за мотивами казок. Учні 5 – 6 класів справжнє задоволення знаходили в пізнанні нових фактів із життя тварин. Учні 7 – 9 класів з увагою дослухалися до інформації про таємниці планети, її небесного простору й підводних глибин. Й абсолютно в усіх відгук мали розповіді, присвячені мистецтву.   

 

DSC06805.JPG DSC06806.JPG DSC06841.JPG DSC06870.JPG