background

     Уже кілька тижнів у вестибюлі нашої читальні стоїть контейнер для використаних батарейок – кожен бажаючий може вкинути туди цей шкідливий для довкілля елемент різноманітних пристроїв. Саме так бібліотека включилася в надзвичайно важливий всеукраїнський рух зі збору відпрацьованих батарейок. Чому відповідальне ставлення до природи в наш час має таке значення, можна було дізнатися на екологічній мандрівці «Пізнати. Любити. Оберігати» в межах екологічного проекту «Врятуймо Землю разом», яку для учнів 5 – 6 класів ЗОШ І – ІІІ ступенів № 21 провели працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     У взаєминах людини й природи є дві основні сторінки – «біла» й «чорна». Так сталося, що першу з них забезпечує здебільшого матінка-Земля. Про її досконалий устрій із законами руху планет, багатством тваринного світу, користю й гармонією фауни йшлося на заході. Дітям навіть запропонували пригадати всі дивовижні особливості й «заслуги» природи перед людиною за допомогою тематичної вікторини. Так, читачі називали рослину, з якої роблять манну крупу, й траву, що стала в нагоді героїні казки Ганса Андерсена «Дикі лебеді»; визначили, яке дерево, крім берези, має солодкий сік, а з якого виготовляють сірники; вгадували, скільки років живе ворона і скільки зубів має акула, тощо.

     А от за «чорну сторінку» майже цілком відповідальна, на жаль, людина. Тут і нищення лісів, і полювання на тварин заради багатства й розваги, і накопичення радіації в атмосфері, і забруднення води й повітря продуктами життєдіяльності незчисленних заводів і механізмів… Детально про це говорилося у відеоролику на основі пісні Майкла Джексона “Earthsong”. Та виправити все це поки що не пізно – про це нагадав інший відеопродукт, уже виробництва нашої бібліотеки (до речі, ви також можете переглянути його тут). Головне – чітко розуміти мету такої роботи й не лінуватися докладати хоч би мінімальні зусилля. І слідувати зразку Маленького принца Антуана де Сент-Екзюпері, який казав: «Прокинувся зранку… – прибери свою планету…».

 

IMG_6628.JPG IMG_6632.JPG IMG_6635.JPG IMG_6638.JPG