background

      Знання хорошої літератури, безперечно, саме по собі варте поваги. А знання красного письменства своєї малої Батьківщини тим більш почесне, адже дає додатковий привід для гордості за рідну область і дозволяє зайвий раз  похвалитися перед жителями інших куточків країни. Особливо це приємно, коли свої автори дійсно гідні й створюють справжні шедеври. От як на Черкащині. У тому, що наша книжкова продукція не поступається іншим українським виданням, учні 5-Б класу ЗОШ № 12 і 6-М класу СПШ № 17 переконалися на літературній відеогодині «Літературні імена Черкащини», яку для них підготував відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     Насправді екскурс в черкаську літературу міг би тривати годинами, бо ж нам дійсно є чим пишатися і в царині класики, і в масовій культурі недалекого минулого, і в письменстві для дітей. Тому бібліотекар вирішила дещо звузити тему розповіді, обмежившись творчістю земляків-сучасників. Та й дітей це дуже цікавило, адже більшість із героїв такого екскурсу вони й зараз можуть перестріти просто на вулиці. З читачами обговорювали карколомні пригоди персонажів історичної прози Володимира Рутківського і пронизливий сюжет твору Валентини Коваленко «Вовчик» про дитячий притулок; веселі оповідки з життя домовиків з-під пера Марини Павленко і сповнені тонкої філософії, ліризму, зачудування світом вірші й картини Ігоря Забудського; гострі соціальні, проблемні твори про життя підлітків Майї Фролової та легкі, зрозумілі кожному малюкові гуморески Анатолія Коропенка.

     Щоправда, не обійшлося-таки й без класиків – окремо бібліотекар нагадала про казки й вірші Василя Симоненка, 80 років з дня народження якого Україна святкує у 2015 році. Звісно, за народженням він не черкащанин, однак саме з нашим містом пов’язаний період його професійної діяльності та розквіту творчості. Уривки з деяких книг названих авторів бібліотекар дітям зачитала, аби ще більше зацікавити їх. Так, на заході прозвучали епізоди з «Царя Плаксія і Лоскотона», «Домовичка з палітрою», «Миколчиних історій», «Вовчика», «Смішинки-коропинки». А ще діти переглянули трейлер до книги Володимира Рутківського «Сторожова застава», яку, можливо, нам незабаром пощастить побачити у вигляді кінострічки.

02.JPG 03.JPG 04.JPG 05.JPG