background

    Символічне, значною мірою політичне, та від того не менш важливе для держави свято День Соборності України в бібліотеці відзначили низкою заходів. У межах теми бібліотекарі поспілкувалися з читачами різного віку, дали їм можливість висловити свої міркування з приводу історичних подій в країні та перевірити власну ерудицію.

     Для учнів 8-А класу Першої міської гімназії працівники відділу масової роботи та естетичного виховання провели 22 січня історико-літературний конкурс «Моя країна – Україна». Читачі змагалися в знанні державної символіки, побуту й військової дисципліни січового козацтва; традицій, звичаїв та ритуалів українського народу; літературної спадщини та видатних представників українського письменства, а також краєзнавства. Налаштуватися на потрібний лад їм допомогли вступні слова про красу, різноманітність і багатство української природи, про велетів сили й духу – Богдана Хмельницького, Петра Сагайдачного, Івана Сірка, Тараса Шевченка та інших.

 

IMG_1099.JPG IMG_1102.JPG IMG_1107.JPG IMG_1109.JPG

     Учасники іншого заходу – історичної відеогодини «Соборність – єдність і сила держави» – освіжили в пам’яті знання про доленосні події та криваві часи в новітній історії України. Працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів говорили з учнями 5-А та 5-Б класів ЗОШ № 7 про політичний контекст 1917 року, в якому розвивалася наша країна. Тоді на революційній хвили в Російській імперії відновилися спроби національного та державного відродження. Тож одне одного зміняли керманичі нації – Центральна Рада, гетьман Павло Скоропадський, Директорія. Дітям нагадали про вікопомний Четвертий універсал першого українського уряду, яким 22 січня 1918 року було проголошено самостійну державу – Українську Народну Республіку (УНР). Та найбільш важлива для сьогоднішнього свята тогочасна акція – безсумнівно, символічна церемонія об’єднання УНР та ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки) 22 січня 1919 року.

     Істинне значення Акту злуки й поняття соборності України читачам допомогли осягнути завдяки наочним прикладам багатства культури й гостинності віддалених одне від одного «різнополюсних» міст. Діти переглянули фотографії красивих місць, архітектурних і скульптурних пам’яток із кількох куточків єдиної країни – від Львова до Полтави, від Кам’янця-Подільського й Хотина до Києва. А ще прослухали розповідь бібліотекаря про особливу культурно-історичну цінність цих міст.

 

DSC04879.JPG DSC04884.JPG DSC04899.JPG DSC04909.JPG

     Про те, наскільки довгою, болісною та складною була дорога нашого народу до омріяної вільної, соборної держави, з учнями 7-А класу Першої міської гімназії говорили у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів під час історичної відеогодини «Шляхами козацької слави». Хто, як не козаки, зробив стільки в боротьбі за свободу від панування й збройних набігів з боку сусідніх країн, а також створив цілу державу з власною системою управління, законодавством, звичаями?.. Тож і розповіли присутнім на заході про витоки козацтва, заснування Запорізької Січі, особливості зовнішнього вигляду та побуту українських лицарів.

 

IMG_1587.JPG IMG_1588.JPG IMG_1602.JPG IMG_1605.JPG