background

     Прадавня іграшка й сакральна захисниця, берегиня роду й найліпша подруга-порадниця, символ жіночої мудрості, зв’язку між поколіннями й могутній магічний талісман… Усі ці характеристики стосуються народної ляльки-мотанки, яку 15 січня на майстер-класі «Лялька-мотанка – оселі оберіг» в межах лекторію з популяризації духовної спадщини «Джерельце» вчилися виготовляти учні 4-Б класу Першої міської гімназії.

     Скеровувала їхню роботу народна майстриня, керівник зразкової художньої студії декоративно-прикладного мистецтва «Сходинки» Черкаського міського багатопрофільного молодіжного центру Галина Володимирівна Тимошенко. А втілювати її поради на практиці допомагали працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів.

     Звісно, не все в малюків виходило з першого разу, але вони з усіх сил прагнули не розчарувати свою вчительку-майстриню. Мотанку вони робили перекручуючи й перев’язуючи тканину. Так, поступово з розрізнених клаптиків матерії та різнокольорових ниток вималювалася охайна голівка з жовто-червоним нитяним хрестом замість обличчя й силует, вбраний у сорочку, спідницю, фартушок і хустку. Ляльки не мали рук, тільки обгорталися тканиною.

     Наприкінці діти вже із захопленням хвалилися своїми витворами одне перед одним, а дівчатка навіть спробували гратися в традиційні лялькові ігри. У вже готових мотанок Галина Володимирівна порадила подумки попросити захисту від хвороб і нещасть й допомоги у втіленні мрій. Діти дали наймення своїм лялькам та, здається, збагнули їхню важливість для родини й оселі (принаймні, жваво цікавилися способами закріпити й поставити мотанку вдома на полиці).

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG