background

     Відзначити ювілей, зібрати в одному залі давніх друзів-письменників і просто чутливих до мистецтва слова людей, поспілкуватися в теплому колі однодумців, – Наталії Володимирівні Горішній вдалося виконати одразу кілька «надзавдань». І все це завдяки творчому вечору цієї прекрасної письменниці, перекладача, лауреата Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка, члена Національної спілки письменників України (НСПУ) «Із країни сонця», який пройшов у нашій бібліотеці 18 грудня.

     Перипетії долі, особлива аура й історія малої Батьківщини, знайомства з геніальними сучасниками формують письменника, додають його творчому стилю унікальних рис. Саме тому на заході багато говорили про життя Наталії Володимирівни: її улюблене селище Смотрич на Поділлі, до якого вона переїхала з родиною в 5 років і яке досі вважає найкращим місцем на землі; її талановитого батька Володимира Шаховця, чия поетична книга «Голограма серця» побачила світ у 2011 році завдяки доньці; її тривалий шлях до читача від першої публікації в газеті «Ленінським шляхом» (тепер «Дунаєвецький вісник») у 1974 році до першої поетичної збірки «Бджола на асфальті» 30 років потому і сучасного доробку з 11 (!) книг.

     Скласти уявлення про невтомну працю Наталії Горішної на ниві художнього перекладу присутні змогли завдяки прослуховуванню запису М. Слабошпицького (уривок з його передачі «Екслібрис» на українському радіо). Відомий письменник і громадський діяч високо оцінив її переклади І. Анненського, А. Вознесенського, Б. Окуджави, Б. Ахмадуліної.  

     Про досягнення ювілярки чимало говорили й інші митці. Зокрема, на заході прозвучали записи виступів Миколи Негоди та Григорія Білоуса, у яких відомі письменники відзначили літературний хист авторки. А «наживо» до присутніх звернулися голова Черкаського обласного осередку НСПУ Володимир Ткаченко та літературознавець, критик, член Національної спілки письменників України Володимир Поліщук.

     Зі своїми читачами Наталія Володимирівна спілкувалася й сама, зачитавши кілька своїх робіт. Також її вірш «Голгофа» прозвучав у виконанні лауреата конкурсу читців Ярослава Полякова (послухати його виступ можна було завдяки відеозапису безпосередньо з конкурсу). А інтимна лірика поетеси залунала в новій тональності зусиллями барда й майстрині Наталії Кузьменко, яка виконала на вірші авторки два чуттєві романси.

     Наприкінці заходу Наталію Володимирівну привітали й інші гості: письменник-пародист Іван Дубінін, завідувач відділу читальних залів Черкаської обласної бібліотеки для юнацтва імені Василя Симоненка Катерина Вербівська, поетеса Ірина Швед. Привітали її й від імені нашої бібліотеки, адже чимало зусиль Наталія Горішна присвятила роботі з талановитими дітьми – з 2010 по 2014 рік вона керувала літературно-творчим гуртком «Пегасик», що діє в бібліотеці. За цей час вона підготувала 5 випусків альманаху «Пегасик і пегасівці» з найкращими творами своїх вихованців.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG