background

     З фактами біографії та найвідомішими віршами простого й, водночас, великого письменника Василя Симоненка знайомилися учні 6 – 8 класі СПШ І – ІІІ ступенів № 20 на літературно-мистецькому вечорі «Василь Симоненко: я на світі один такий», проведеному для них відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     Вірші цієї людини вчать завжди робити правильний вибір, трепетно й шанобливо ставитися до своєї Батьківщини й цінувати кожну миттєвість життя. У них немає моралізаторства – лише м’які підказки; немає мстивого сарказму по відношенню до «катів народу» – саме непримиренне й гірке обурення; немає різкого захоплення зовнішніми принадами й блиском – тільки ніжна чуттєвість у зверненні до коханої жінки. Діти могли послухати мудрі поетичні рядки у виконанні бібліотекарів і в записі голосу самого автора, доповнюючи уявні образи переглядом спеціально дібраних слайдів.  

     Основний акцент заходу було зроблено на розповіді про коротке життя поета та його трагічну загибель. Присутні подумки простежили шлях Василя Симоненка від теплої хати в Біївцях на Полтавщині й дитинства без батька, що випало на роки війни та повоєнних лихоліть, до студентських років, перших літературних успіхів та роботи в «Черкаському краї» й «Молоді Черкащини». Діти почули історію написання одного з найзнаменитіших його віршів «Ти знаєш, що ти – людина?» та знайомства Симоненка з його дружиною, а також того, як і коли з’явилося достовірне пояснення смерті письменника в настільки молодому, «лермонтівському» віці.

002.JPG 003.JPG 004.JPG