background

      Знати свої права, вміти їх відстоювати, розуміти, коли ці права порушуються, вчилися наші читачі під час Всеукраїнського тижня права. Відразу в кількох відділах бібліотеки в межах цього Тижня пройшли тематичні заходи.

     Учні 4-Д класу СПШ І – ІІІ ступенів № 17 засвоювали актуальну інформацію в легкій, розважальній формі, за допомогою правознавчої гри «Право на дитинство», проведеної для них 8 грудня відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Після короткої вступної довідки бібліотекаря про затвердження та основні положення Конвенції ООН про права дитини читачі взялися відповідати на питання вікторини, відшукувати правопорушення в улюблених народних й авторських казках та трактувати тематичні слайди з позиції справдешніх юристів. Малечі, наприклад, довелося вгадати, який саме злочин вчинили жаби проти Дюймовочки, якого права вовк позбавив сімох козенят тощо. Так, максимально доступно й просто, їм пояснили, до якого віку діти лишаються дітьми, коли можна розпочинати трудову діяльність, наскільки важливою є рівність у правах, незалежно від віросповідання, расової, національної, статевої, культурної належності людини.

     А для всіх, хто бажав дізнатися про ці питання більше, у читальному залі відділу оформлено книжкову виставку «Я маю право…».

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Дещо більш серйозною й «дорослою» була розмова з учнями 5-А класу ЗОШ І – ІІІ ступенів № 6 – для них працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів 10 грудня організували годину правових знань «Знаємо свої права і обов’язки?!». За допомогою зрозумілих кожному маленькому читачу побутових ситуацій – з життя бібліотекаря, нашого міста, країни в цілому, з мас-медіа та книг – дітям ілюстрували порушення права на освіту, свободу віросповідання, розвиток талантів, інформацію; розповідали про випадки залучення неповнолітніх до примусової праці, насильства з боку батьків, викрадення й продажу дітей тощо.

     Більш глибоко осягнути тему присутнім допоміг уривок із документально-пізнавального фільму про виникнення системи права й усвідомлення людством необхідності вироблення певних єдиних законів. А розрядити атмосферу були покликані веселі приклади серйозних правопорушень, які знайшлися в улюблених анімаційних стрічках – «Ну, постривай!», «Альоша Попович і Тугарин Змій», «Пригоди капітана Врунгеля» та інших.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG