background

     Зразок звитяги й ризикової вдачі; особливого демократичного державного устрою та унікального побуту; сім’я однодумців, що забули своє минуле й живуть лише теперішнім, – усі ці характеристики можна застосувати до Запорізької Січі та її волелюбних синів – козаків. Напередодні Дня Збройних сил України саме їхні подвиги пригадали учні 7-Ф класу СПШ І – ІІІ ступенів № 17, для яких з нагоди свята працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів провели історичну відеогодину «Історія славного лицарства козацького».

     Тема козацтва настільки розлога й багатоаспектна, що дасть фору будь-якому сучасному фентезі – настільки деталізований, особливий, добре організований та ні на що не схожий цей світ українських лицарів. Тож читачі з неослабною увагою й щирим зацікавленням стежили за розповіддю бібліотекаря про зовнішній вигляд – зачіску, вбрання й зброю козаків; про життя в помешканні – курені – й правову систему на Січі; про довершеність козацьких бойових човнів-чайок та про найвідоміших тогочасних ватажків з їхніми особистими трагедіями, легендарними діяннями і, як правило, страшною смертю.

     Особливий захват у читачів викликали всілякі містичні історії, пов’язані з козацтвом. Скажімо, так і не розгадані таємниці характерництва, зцілення бойових ран, праобразів сучасних підводних човнів, секретом виготовлення яких нібито володіли козаки. А ще – забобони про біди, які можуть статися, якщо жіноча нога ступить на Січ; легенди про походження славетного прізвища Хмельницьких, байки про правицю Сірка, яку після смерті знаменитого ватажка буцімто тягали із собою на особливо тяжкі битви його колишні побратими, та про серце Байди, вирване в нього турками. Діти самостійно проводили паралелі між козаками й сучасним українським військом, демонстрували знання історії поширення козацтва після руйнації Запорізької Січі та відверто пишалися тим, що в минулому України є такі героїчні сторінки.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG