background

     У більшості малюків зимові свята асоціюються з подарунками на День святого Миколая, Новий рік і Різдво, а ще з ялинкою та новорічними ранками. Водночас український обрядовий календар на два зимові місяці – грудень та січень – просто-таки переповнений різноманітними святами й знаменними датами, подієва палітра яких простягається далеко за межі стандартної процедури вручення подарунків. У цьому переконалися учні 4-Б класу Першої міської гімназії, для яких відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів провів годину народознавства «Зима щедрує по дворах».       

     Розпочала бібліотекар свою розповідь зі свята введення в храм Пресвятої Богородиці – якраз цього дня, 4 грудня, діти завітали в бібліотеку. Надзвичайно малечу заінтригували традиції ворожіння на день Катерини (7 грудня) та Андрія (13 грудня). Навряд чи хтось із читачок надумається й справді зрізати вишневу гілку чи розкладати балабушки для собаки, аби дізнатися, коли заміж візьмуть. Та за хитрим блиском в очах дівчаток можна було здогадатися, що давня українська жіноча магія міцно запала їм у серце й із часом її ритуали обов’язково знадобляться кожній…

     Ще багато говорили про правила випікання калити на того ж таки Андрія; написання листів покровителеві подорожніх, мореплавців і дітлахів святому Миколаю та особливий смак традиційного печива – «миколайчиків»; про вечерю з 12 страв на Різдво та водіння Кози під спів колядників; про щедрування, засівання й щедру кутю на Меланки (13 січня) та Василя (14 січня). Не забули й про таїнство купання в ополонці на Водохреща з раніше невідомим дітям звичаєм кропити хрест буряковим соком (як нагадування про кров і муки Ісуса Христа). Завершується цикл зимових свят українців із м’ясницями. Ось цей новий весільний період в сільському календарі й став крапкою в переліку історій про особливості й традиції святкувань у найхолоднішу й водночас таку щедру на події пору року.  

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG